autovit.ro
B SECTIUNI

Martorii de bord – ce semnifică fiecare și ce măsuri trebuie să iei

Aprinderea oricărui martor de bord trebuie tratată cu maximă seriozitate de fiecare șofer, deoarece aceasta anunță o defecțiune electrică sau mecanică a mașinii, uzuri ale diferitelor piese sau anumite erori.

Pe bordul unui automobil modern, se poate găsi un număr foarte mare de martori de bord, lucru copleșitor pentru un conducător neexperimentat sau pentru unul care nu a mai avut de-a face cu un astfel de autovehicul până în prezent. Cu toate acestea, nu toți martorii apăruți în bord anunță o problemă majoră. 

Înainte de a cunoaște semnificația fiecărui semn de bord, trebuie să înțelegi clasificarea acestora în funcție de culoare. Iată care sunt cele trei tipuri de martori de bord și ce semnifică fiecare din aceste categorii.

Ce indică martorii de bord în funcție de culoare
Lista martorilor în funcție de culoare

Ce indică martorii de bord în funcție de culoare

Dacă ești șofer, probabil că ai observat martorii de bord care se aprind la pornirea mașinii și ai realizat că aceștia sunt dispuși în trei categorii, fiecare cu propria sa culoare. Motivul pentru care semnalele luminoase sunt distribuite astfel este unul foarte simplu, și fiecare categorie anunță un anumit tip de problemă. Astfel, un martor de bord poate fi:

Roșu – Anunță o defecțiune gravă a mașinii sau o problemă de siguranță care necesită atenția imediată a șoferului. 

Galben (sau portocaliu, după caz) – O componentă care nu mai funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită. În funcție de tipul acestor becuri aprinse în bord, defecțiunea poate necesita reparație urgentă sau care poate fi amânată, dar doar câteva zile. 

Verde (sau albastru, după caz) – Te informează cu privire la statusul unei componente a mașinii (ușă deschisă, avarii pornite, lumini de întâlnire aprinse, etc.).\

Dacă vrei să-ți menții automobilul în stare optimă, află aici mai multe detalii despre cum alegi pompa de injecție.

Una dintre problemele destul de des întâlnite la mașini este defectarea planetarei. Nu vei găsi niciun martor care să-ți indice o astfel de defecțiune, dar poți citi mai multe despre această piesă în acest articol ▶️ Totul despre planetară: cele mai comune defecțiuni și cum o verifici înainte de a cumpăra o mașină second-hand

Lista matorilor în funcție de culoare

Pentru că fiecare martor de bord are o semnificație diferită în funcție de simbolul pe care îl indică, este important să cunoști toate aceste semne, pentru a lua măsurile necesare. Iată semnificația fiecărui martor de bord, în funcție de culoare: 

Galben

1. Probleme ESP

Probleme ESP

Martorul ESP se aprinde atunci când sistemul de tracțiune al mașinii intră în funcțiune. În cazul în care acesta rămâne aprins pentru o perioadă mai mare de timp, poate fi vorba de o defecțiune și este recomandat să te prezinți la service-ul auto.

2. Apă în filtrul de combustibil

Apa in filtrul de combustibil

Apa în filtrul de combustibil este o problemă foarte serioasă, iar dacă acest martor se aprinde, este necesar să oprești motorul și să elimini apa din filtru. 

3. Dezghețare lunetă 

Dezghetare luneta

Atunci când sistemul de degivrare a lunetei este activ, martorul va rămâne aprins pe parcursul funcționării acestuia. 

4. Dezghețare parbriz

Dezghetare parbriz

Acest martor funcționează după același principiu precum martorul de dezghețare lunetă. 

5. Probleme senzori de ploaie 

Probleme senzori de ploaie

Acest martor indică o problemă la nivelul senzorului de ploaie, care trebuie fie reparat, fie înlocuit. 

6. Modul automat pentru ștergătoarele de parbriz este activat 

 Modul automat pentru stergătoarele de parbriz este activat 

Acest martor rămâne aprins atunci când modul automat de ștergătoare parbriz este activat. 

7. Defecțiune eleron

defectiune eleron

În cazul vehiculelor cu eleron, martorul se va aprinde ori de câte ori există o defecțiune la nivelul acestuia, lucru care ar putea afecta aerodinamica autoturismului.

8. Probleme plafon decapotabil 

Probleme plafon decapotabil

Dacă ai o mașină decapotabilă și acest martor se aprinde, înseamnă că există o problemă cu plafonul decapotabil. Este foarte indicat să vizitezi service-ul dacă această problemă persistă. 

Citește și: Top cinci automobile decapotabile accesibile, disponibile pe Autovit.ro

9. Probleme faruri adaptive

probleme faruri

Martorul de faruri adaptive se poate aprinde din diferite motive, însă cea mai probabilă problemă este legată de murdărie pe senzorul de faruri adaptive. 

10. Înclinare defectuoasă cabluri 

inclinare defectuoasa cabluri

Atunci când înclinarea fasciculului luminos nu este reglată corect, acest martor se va activa. În acest caz, trebuie să eviți să circuli pe întuneric și să remediezi problema cât mai repede cu putință.

11. Vizită service

vizita service

Când acest martor se activează, este timpul să efectuezi o vizită la service, fie pentru revizie, fie pentru verificarea unei probleme specifice. Indiferent de caz, vizita la service trebuie efectuată. 

Când acest martor se activează, este timpul să efectuezi o vizită la service, fie pentru revizie, fie pentru verificarea unei probleme specifice. Indiferent de caz, vizita la service trebuie efectuată. Iar dacă ai o mașină pe benzină sau intenționezi să îți cumperi una, ar trebui să citești și despre principalele probleme ale motoarelor pe benzină.

12. Airbag dezactivat

airbag dezactivat

Martorul indică o dezactivare voluntară a airbag-ului. 

13. Probleme filtru de particule

problema filtru de particule

Atunci când filtrul de particule nu mai funcționează în parametri optimi, martorul te va înștiința de acest lucru. 

14. Sistem de coborâre pantă asistată

sistem de coborare panta  

Martorul se aprinde atunci când sistemul de pantă asistată este pus în funcțiune. 

15. Bec stop frână ars

bec stop frana

Dacă un bec de frână al mașinii tale s-a ars, acest martor te va avertiza că trebuie să-l schimbi.

16. Bec ars

bec ars

Acest sistem te avertizează că unul din becurile mașinii s-a ars. Poate fi vorba despre orice bec, așa că va trebui să verifici manual care este cel cu probleme. 

17.  Apăsare pedală ambreiaj

apasare pedala ambreiaj

Acest martor se aprinde înainte de pornirea motorului și îți amintește să apeși pedala de ambreiaj pentru a porni motorul. 

18. Cheia nu este în mașină

cheia nu este in masina

Mașinile cu pornire de tip „Keyless” au un martor care se va aprinde atunci când cheia nu este în mașină. Până când cheia nu va fi adusă în mașină, motorul nu va porni. 

19. Probleme senzor lumină 

probleme senzor lumina

Martorul semnalează o problemă la senzorul de lumini, care trebuie reparată cât mai urgent. 

20. Modul de iarnă

modul de iarna

Acest martor se aprinde de fiecare dată când temperatura de afară scade sub 4 grade Celsius sau atunci când șoferul activează acest modul.

21. Presiune scăzută pneuri

presiune scazuta pneuri

Sistemul TPMS te va avertiza atunci când presiunea dintr-unul sau mai multe pneuri scade sub nivelul indicat de producător. 

22. Avertizare temperatură scăzută 

avertizare temperatura scazuta

Acest martor se activează atunci când temperaturile de afară scad până aproape de 0 grade și există riscul de apariție a poleiului pe șosea. 

23. Avertizare bujii

avertizare bujii

Acest martor este prezent la mașinile cu motoare diesel și indică o problemă la bujii. După caz, releul de preîncălzire a bujiilor poate fi defect. 

24. Lumini ceață spate aprinse

lumina ceata spate

Indicatorul va rămâne aprins pe toată perioada cât ai pornite luminile de ceață spate, pentru a te feri de o eventuală amendă.

Roșu

25. Portbagaj deschis

portbagaj deschis

Acest martor te anunță că portbagajul mașinii tale este deschis sau că nu a fost închis cum trebuie.

26. Combustibil scăzut

combustibil deschis

Când se aprinde acest martor, înseamnă că în rezervorul mașinii mai este combustibil pentru 50-100 de kilometri și este cazul să alimentezi cât mai curând.

27. Supraîncălzire motor

supraincalzire motor

Dacă se aprinde acest martor, este cazul să oprești la prima ocazie, deoarece motorul mașinii a atins o temperatură prea mare. 

28. Probleme cu uleiul de motor

probleme cu uleiul de motor

Acest martor se aprinde, de regulă, atunci când nivelul uleiului de motor este prea scăzut, însă poate să indice și o problemă cu temperatura uleiului sau cu presiunea acestuia. 

29. Probleme la motor

probleme la motor

Cunoscut și sub numele „check engine”, acest martor este coșmarul oricărui șofer. Acest martor poate indica una sau mai multe probleme, iar singura modalitate de a afla cu exactitate defecțiunea este printr-o vizită la specialistul auto. 

Acest martor poate semnala și o problemă la catalizator, care este una dintre piesele cu adevărat prețioase ale unei mașini. Am scris deja un articol despre 👉 Top 10 cele mai scumpe catalizatoare, pe care nu trebuie să-l ratezi.

30. Uși deschise în mers

usi deschise in mers

Indicatorul semnalează că una sau mai multe portiere sunt deschise în timp ce motorul este pornit. Dacă observi această problemă în mers, este necesar să oprești și să le închizi corespunzător. 

31. Lumini ceață față aprinse

lumini ceata aprinse

Atunci când pornești luminile de ceață, acest indicator se va aprinde. Totuși, acesta nu este un semnal indicator, ci îl avertizează pe șofer că poate fi amendat dacă circulă cu aceste lumini aprinse în mod nejustificat (când nu sunt condiții de ceață).

Citește și: Sfaturi utile: cum circulăm în caz de ceață

32.  Probleme servodirecție

probleme servodirectie

Acest indicator luminos semnalează o problemă cu sistemul de servodirecție, cauzată, de regulă, de un nivel scăzut al lichidului de servodirecție. 

33. Lipsă/nivel scăzut lichid de parbriz

lipsa lichid de parbriz

În cazul aprinderii acestui indicator, va trebui să completezi/umpli rezervorul lichidului de parbriz. 

34. Probleme plăcuțe de frână

probleme placute de frana

Când observi că acest martor s-a aprins, ar trebui să înlocuiești plăcuțele de frână sau să verifici nivelul lichidului de frână. 

35. Sistem de pornire defect

sistem de pornire defect

Aprinderea martorului indică o problemă a sistemului de pornire, cauzată fie de imobilizator, fie de telecomanda rămasă fără baterie. 

36. Nivel scăzut baterie cheie

nivel scazut baterie

La modelele de top, este prezent și acest indicator care anunță că nivelul bateriei cheii este unul scăzut. 

37. Probleme sistem tractare

probleme sistem tractare

Dacă ai o remorcă atașată, acest sistem indică o problemă la nivelul luminilor atașamentului.

38. Capotă deschisă

capota deschisa

Martorul se aprinde atunci când capota nu a fost închisă corespunzător. În acest caz, trebuie să tragi pe dreapta și să o închizi. 

39. Probleme suspensia pneumatică

probleme suspensia pneumatica

Dacă mașina ta are suspensie pneumatică, acest martor îți va indica de fiecare dată când ai o problemă cu aceasta. Pentru remediere, mergi la un service autorizat. 

40. Avertizare părăsire bandă de mers

avertizare parasire banda de mers

În cazul în care mașina ta este dotată cu un astfel de senzor, martorul se va aprinde de fiecare dată când nu te-ai încadrat corespunzător pe banda de mers. 

41. Sonda lambda defectă 

sonda lambda defecta

Când acest martor se aprinde, înseamnă că mașina are probleme cu sistemul de injecție. În acest caz, o vizită la service este necesară. 

42. Centura de siguranță nu este pusă

centura de siguranta nu este pusa

Dacă te afli în mers și nu ai pus centura de siguranță, acest martor te va avertiza să o faci cât mai repede. 

43. Distanță prea mică față de alt vehicul

distanta prea mica fata de alt vehicul

Dacă te afli prea aproape de un alt vehicul, acest martor se va activa și îți va recomanda să reduci distanța.

44. Frâna de mână cuplată

frana de mana cuplata

Acest semnal te înștiințează că frâna de parcare este cuplată, pentru a-ți aminti să o dezactivezi înainte de a pleca la drum. 

45. Probleme de funcționare cu alternatorul sau bateria

probleme de functionare alternator baterie

Martorul se aprinde de fiecare dată la pornirea mașinii, însă se stinge după câteva secunde. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, poate fi vorba despre o problemă cu bateria sau cu alternatorul.

Temperaturile caniculare din timpul verii pot afecta anumite componente și părți sensibile ale mașinii tale. Descoperă care sunt accesoriile auto de care ai nevoie, pentru a avea parte de cât mai mult confort la volanul mașinii tale!

46. Probleme sistem de frânare

probleme sistem de franare

Dacă mașina ta are probleme cu pedala de frână sau un nivel prea scăzut al lichidului de frână, acest martor se va aprinde. 

47. Airbag-uri cu probleme

airbag-uri cu probleme

Acest martor indică faptul că airbag-ul este dezactivat sau că nu funcționează corespunzător. 

48. Probleme ABS

probleme ABS

În cazul în care acest indicator se aprinde, poate fi vorba despre o problemă la sistemul de frânare al mașinii. Indiferent de tipul problemei, o vizită la un service auto este obligatorie.

Citește și: Cauți un service de încredere? Iată cum îl poți identifica

Verde/albastru

49. Avertizare activare cruise control

Avertizare cruise control

Martorul se aprinde atunci când cruise control-ul este activat. Atunci când apeși frâna sau accelerația, becul se stinge și cruise control-ul se dezactivează. 

50. Semnalizări

Semnalizari

Unul din cei doi martori de semnalizare se va aprinde atunci când acționezi maneta de semnalizare stânga/dreapta sau ambii atunci când apeși pe butonul de avarii.

51. Apasă pedala de frână

apasa pedala de frana

Martor care se aprinde înainte de pornirea motorului unei mașini cu cutie automată și care solicită apăsarea pedalei de frână. 

52. Volanul blocat

volanul blocat

Acest martor te anunță că sistemul antifurt s-a pus în funcțiune și că volanul este blocat. 

53. Faruri fază scurtă

Faruri fază scurta

Martor care se aprinde atunci când faza scurtă este pusă în funcțiune. 

54. Lumini de întâlnire aprinse

lumini de intalnire

Martor care se aprinde atunci când luminile de întâlnire sunt pornite.

55. Indicator fază lungă

indicator faza lunga

Acest martor se aprinde atunci când faza lungă este pornită. 

Acum că ai văzut ce semnifică fiecare martor de bord și ce măsuri se impun în funcție de fiecare în parte, vei putea să te urci la volan cu siguranța că vei ști cum să procedezi în cazul unui eveniment nefericit sau, după caz, că nu ai vreun motiv de îngrijorare. 

Sursă foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)