autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre planetară: cele mai comune defecțiuni și cum o verifici înainte de a cumpăra o mașină second-hand

Puține lucruri sunt mai enervante decât să auzi zgomote ciudate în timp ce conduci. „Planetara bate” sau „planetara troncăne” sunt expresii folosite frecvent de mecanicii auto sau de șoferii experimentați.

Această piesa auto joacă un rol esențial, iar dacă nu funcționează cum trebuie, problemele s-ar putea extinde și agrava. De aceea, este recomandat să recunoști simptomele unei planetare defecte, fie că ai o mașină pe care o folosești frecvent sau ești în căutarea uneia second-hand. Descoperă în rândurile următoare tot ceea ce trebuie să știi. 

Planetara: ce este și care e rolul ei

Lucrurile pot fi rezumate simplu în cazul funcționării unei mașini. Motorul produce putere, iar transmisia o duce mai departe. Aici apare planetara, care asigură rularea constantă a roților. Planetara are două capete cu articulații, unul spre cutia de viteze, altul spre roată și un ax cardanic, care cuplează cele două extremități. Axul planetarei asigură transmiterea mișcării către roți, în timp ce capetele cu articulații au rolul de a menține rotația constantă, chiar și la denivelări sau în momentul virajelor. 

Planetara este o piesă care se întâlnește pe toate mașinile cu suspensie independentă, fie că au tracțiune pe față, pe spate sau integrală. La cele cu tracțiune pe față, planetarele ies direct din cutia de viteză și se cuplează la roți. La cele cu tracțiune pe spate, între cutia de viteze și planetare mai există și un cardan. Deoarece nu se află pe aceleași roți responsabile cu direcția, planetarele mașinilor cu tracțiune pe spate sunt mult mai rezistente. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

planetara defecta

Planetara: simptome că este defectă

O planetară are o durată de viață care depinde de mai mulți factori. Mașinile cu tracțiune pe față sunt mai predispuse să aibă probleme la planetare, mai ales la capetele aflate spre roți, deoarece sunt folosite intens și în timpul virajelor. De asemenea, stilul de condus agresiv, acționarea bruscă a ambreiajului, neatenția la gropi și la întreținerea mașinii contează și ele. Când vine vorba de simptome planetară defectă, lucrurile sunt destul de ușor de identificat. 

Simptome bătaie planetară

Primul semn al unei planetare defecte este o bătaie metalică la punerea roților în mișcare. Bătăile la planetară se manifestă în momentul accelerării pentru a trece într-o treaptă superioară sau în momentul în care se frânează. Zgomotul apare în zona roților. La plecarea de pe loc sau la un viraj, în mod normal, mașina n-ar trebui să scoată sunete ciudate. Dacă bătăile se aud în oricare dintre aceste circumstanțe, este clar că planetara are o problemă.  

Zgomot planetară în mers

În mers, planetara poate da semne de slăbiciune, mai ales în timpul virajelor și la schimbarea vitezelor. Va scoate zgomote puternice. De asemenea, mașina va da senzația că sare în timp ce rulează pe asfalt, pentru că roțile nu vor rula corespunzător. 

Vezi categoria noastra de ▶️ MASINI NOI

Ce se întâmplă dacă se rupe planetara

În mod normal, atunci când începe să bată, o planetară trebuie schimbată. Dacă se va rupe de tot, cutia de viteze nu va mai cupla, iar mașina nu va mai putea fi mișcată din loc. Dacă planetara cedează în mers, autoturismul nu va mai trage și se va opri din inerție. În principiu, nu vei fi expus la riscuri foarte mari, dar vei fi obligat să faci o vizită la service. Reparația va fi mult mai costisitoare, pentru că sunt șanse mari ca și alte componente să se strice. 

Alte semne planetară defectă

Alte semne că planetara este defectă sunt urmele de grăsime de pe marginea anvelopei, cauzate de pierderea de vaselină, vibrațiile în momentul accelerării sau șocurile mecanice. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE

schimbare planetara

Cât costă să schimbi o planetară

Dacă te întrebi cât costă să schimbi o planetară, răspunsurile pot varia în funcție de modelul de mașină sau de producătorii piesei. Cert este că planetarele au un cost relativ redus în comparație cu alte elemente ale mașinilor. În cazul în care nu sunt întreținute corespunzător, te vei alege însă și cu alte defecțiuni. Ca opțiuni, ai putea înlocui doar capătul de planetară sau întreaga piesă. Axul se deteriorează mai greu, în general în urma unor accidente rutiere. În multe dintre cazuri, înlocuirea unui singur element al planetarelor nu este posibilă și de aceea este necesară achiziționarea întregii piese. 

Pentru a verifica planetarele înainte de a achiziționa o mașină second-hand, trebuie doar să o conduci. Vei recunoaște repede eventualele defecțiuni ale acestei piese. Ideal este să mergi la un service autorizat pentru o verificare amănunțită a mașinii pe care vrei s-o cumperi. Este indicat să vezi care este starea planetarelor la fiecare revizie, pentru a preîntâmpina problemele. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)