autovit.ro
B SECTIUNI

Sfaturi utile pentru condusul pe timp de noapte

Pentru unii dintre noi condusul pe timp de noapte este o corvoadă, pentru alții este o plăcere deoarece drumurile sunt mai libere. Pentru ambele categorii, condusul mașinii noaptea aduce un surplus de oboseală, simțurile fiind solicitate mult mai mult față de condusul pe timp de zi.

Pe timp de noapte, gradul de pericol crește, riscul de accidente fiind de trei ori mai mari decât pe timpul zilei. Pentru cei mai mulți dintre șoferi, abilitatea de percepție pentru adâncime, recunoașterea culorilor și vederea periferică sunt diminuate pe timp de noapte.

Apoi, în timpul nopții ne bazăm pe farurile mașinii și este extrem de important ca acestea să funcționeze perfect. Faza de întâlnire a unui automobil normal luminează între 30 și 60 metri, iar faza lungă poate ajunge în cele mai bune cazuri la 200 metri, însă aceasta nu poate fi folosită mereu, pentru a nu jena pe ceilalți participanți la trafic.

Înainte de a porni la drum pe timp de noapte, iată câteva sfaturi utile:

1. Verifică farurile automobilului.

Înlocuiește becurile arse, dacă acestea există atât pentru faruri cât și pentru stopuri. Noaptea este importat să fii observat de ceilalți participanți, așa că nu pleca la drum cu stopurile mașinii arse sau murdare. De asemenea, ține în mașină un set de becuri de rezervă.

2. Reglează corect farurile.

Dacă nu ești mulțumit de cum bat farurile mașinii tale, cel mai probabil acestea sunt dereglate. O vizită la un service specializat poate rezolva această problemă. Unele mașini au sistem de reglare automat pentru faruri care ajustează conul de lumină în funcție de încărcarea mașinii. Dacă automobilul tău nu este prevăzut cu un asemenea sistem, poți regla manual înălțimea la care bat farurile pentru un efect cât mai bun. De asemenea, dacă automobilul este mai vechi, este posibil ca sticla farului să fie mătuită. Dacă este cazul, o polișare a farului poate rezolva această problemă.

3. Curăță foarte bine suprafețele vitrate.

Dacă pe timp de zi un parbriz murdar nu deranjează prea tare, noaptea ochiul va observa toate urmele de murdărie de pe parbriz. Este extrem de importat ca acesta să fie curat atât pe exterior cât și pe interior. Evită atingerea parbrizului cu degetele și șterge-l cu ajutorul unei soluții de curățat geamurile și hârtie. La nevoie, chiar și hârtia unui ziar poate fi folosită. Nu uita și de geamurile laterale, oglinzile exterioare și lunetă.

4. Redu intensitatea iluminării planșei de bord.

Majoritatea automobilelor sunt prevăzute cu un sistem ce permite reducerea iluminării planșei de bord. Pe timp de noapte este bine ca instrumentele de bord să nu fie iluminate la maxim, deoarece pot distrage atenția, iar ochiul se va adapta pentru lumina din interior și va distinge mai greu detaliile de pe drumul întunecat. Dacă mașina permite, anumite elemente ale bordului, ca display-ul central pot fi stinse de tot pe timp de noapte.

4. Observă reflecțiile din ochii animalelor.

La drum lung prin zone împădurite sau câmpuri există riscul coliziunii cu un animal. Ochii animalelor reflectă lumina și observarea acestora îți poate oferi timpul necesar frânării la timp pentru a evita coliziunea cu un animal.

5. Nu privi direct în farurile mașinilor care vin din sens opus.

O privirea aruncată direct în farurile mașinii care vine din sens opus înseamnă un timp mai mare de ajustare pentru ochi.

6. Folosește farurile de ceață fără a îi deranja pe ceilalți parteneri de trafic.

Farurile de ceață pot fi folosite doar când vizibilitatea este serios afectată de ceață. Rolul lor este în principal de a fi văzut de ceilalți participanți la trafic. Nu uita că stopurile de ceață sunt extrem de deranjante pentru ceilalți șoferi și nu le uita aprinse dacă vizibilitatea este din nou bună.

7. Nu conduce obosit.

Pe timp de noapte, oboseala se va instala mai repede, deoarece simțurile sunt solicitate mai mult. Monitorizează-ți starea de oboseală și încearcă să nu privești într-un punct fix, ci să scanezi permanent cu privirea drumul. Dacă oboseala se amplifică este extrem de important să oprești și să dormi. Chiar și 30 de minute pot face minuni pentru starea de oboseală.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)