autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre martorul de bord EPC: ce este și ce să faci atunci când se aprinde

Automobilele moderne vin echipate cu o serie de indicatoare luminoase, care variază în culori și forme, denumite martori de bord. Acestea se aprind pe tabloul de bord atunci când computerul autovehiculului detectează probleme tehnice la anumite componente sau sisteme auto.

De exemplu, indicatorul de combustibil se activează când rezervorul este aproape gol, în timp ce martorul pentru baterie se aprinde când tensiunea alternatorului este scăzută sau când sistemul de încărcare întâmpină o defecțiune. Un alt avertisment care poate apărea pe tabloul de bord este martorul EPC și în continuare vom explica semnificația sa și cum ar trebui să reacționezi în această situație.

Ce este martorul EPC

Ai observat vreodată că lumina EPC de pe bordul mașinii tale s-a aprins în timp ce erai în trafic? De obicei, împreună cu indicatorul EPC, se aprinde și simbolul „Check Engine”. Poate fi o situație îngrijorătoare, iar întrebările despre gravitatea problemei și siguranța continuării călătoriei îți pot trece prin minte. Însă, este important să înțelegem ce semnifică de fapt acest martor.

Ce înseamna EPC în bord? EPC provine de la Electronic Power Control și indică o problemă cu sistemul electronic de control al mașinii tale. În general, aceste probleme pot varia. De la o simplă siguranță arsă, până la o lumină de frână defectă, semnalul EPC este destul de vag.

Este esențial să consulți un specialist pentru diagnosticarea precisă a problemei. Dacă această lumină apare împreună cu alte semnale (cum ar fi „verificare motor”, „ABS”, „ESP”), este necesar să mergi la un service auto pentru o verificare amănunțită. Acesta este un semn că problema poate fi mai gravă decât pare.

EPC este un martor întâlnit la mașinile din grupul VAG, incluzând brandurile Audi, Volkswagen, Seat și Skoda. De menționat, acest martor poate fi întâlnit și la alte mașini, cu condiția să utilizeze sistemul EPC Volkswagen.

Condițiile de șofat se schimbă imediat cum apar primele semne de vreme rea. Acest lucru ar trebui să atragă atenția oricărui șofer responsabil, care vrea să conducă în siguranță. Poți afla sfaturi de care să ții cont în mai multe scenarii de vreme pe șosea din articolul Cum sa conduci pe vreme rea.

Martorul EPC și problemele potențiale

După cum spuneam mai devreme, martorul EPC (Electronic Power Control) este un indicator important de pe tabloul de bord al mașinii, semnalizând diverse probleme tehnice. Înțelegerea cauzelor posibile ale aprinderii acestui martor poate fi esențială pentru un diagnostic corect și remedierea problemelor. Iată care ar putea fi cauzele apariției acestui martor pe bordul mașinii tale:

Supapa de admisie murdară

Unul dintre motivele comune pentru aprinderea martorului EPC este murdăria acumulată în supapa de admisie a motorului. Curățarea acesteia și resetarea sistemului prin interfața VAG-COM reprezintă soluția în acest caz.

Calitatea proastă a combustibilului sau defecțiuni electronice

O altă cauză poate fi calitatea slabă a combustibilului sau problemele la nivelul componentelor electronice din ECU (unitatea de control electronică). Aprinderea martorului EPC poate fi declanșată și de probleme la nivelul pedalei de accelerație sau de un comutator defect al pedalei de frână, care poate duce la oprirea luminilor din spate.

Alte potențiale probleme

Există și alte situații care pot declanșa semnalul EPC, precum:

 • bujiile supraîncălzite la autovehiculele diesel, 
 • defectarea senzorului motorului sau a senzorului ABS;
 • problemele cu controlul tracțiunii sau cu pilotul automat (cruise control); 
 • defecțiunea senzorului de turație a motorului.

Pe Autovit ai în orice moment acces la mii de anunțuri auto. Găsește accesoriile și piesele de care ai nevoie pentru autovehiculul tău. Descoperă categoria piese din oferta Autovit.

martor epc

Martor EPC aprins – cum procedezi

Simbolul EPC poate apărea singur sau împreună cu alți martori de bord. Iată ce ai de făcut în fiecare dintre aceste situații:

Când se aprinde împreună cu alți martori

Dacă martorul EPC se aprinde împreună cu alți martori de bord (cum ar fi ESP-ul sau martorul motorului), problema poate fi legată de sistemul de admisie sau poate indica anumite probleme la nivelul motorului. Curățarea clapei de admisie, urmată de resetarea acesteia, pot rezolva această problemă în majoritatea cazurilor. Totuși, există și alte posibile cauze, cum ar fi combustibilul de proastă calitate sau defecțiunile electronice la nivelul ECU-ului.

Când se aprinde singur, fără alți martori

Dacă martorul EPC se aprinde singur, fără alte avertizări la bord, cauzele pot fi multiple și, de obicei, de natură electronică. Problemele legate de pedala de accelerație pot fi posibilele cauze. Un test de diagnosticare va oferi informații precise despre sursa problemei.

Câteva recomandări

Este important să acționezi imediat dacă observi că semnalul EPC este aprins. După diagnosticare, este recomandabil să mergi direct la un profesionist auto pentru a clarifica și a remedia problema mașinii. Deoarece martorul EPC este legat de sistemul de direcție și de frânare, alte defecte pot apărea, iar o problemă nerezolvată poate duce la consecințe mai grave.

Această înțelegere a potențialelor probleme asociate cu martorul EPC te poate ajuta să acționezi prompt și să eviți complicații inutile. Consultarea unui specialist auto va oferi o evaluare precisă și va asigura siguranța autovehiculului tău.

Ești pregătit să faci trecerea la o mașină electrică? Înainte să cumperi una află din acest articol care sunt principalele probleme care pot aparea odata cu achizitia unui autovehicul electric, dar și principalele avantaje ale acestuia.

Martorul EPC reprezintă o lumină de avertizare deosebit de importantă pe tabloul de bord al unei mașini, indicând o serie diversă de probleme tehnice. De la supapa de admisie murdară și calitatea slabă a combustibilului până la defecțiuni electronice sau alte componente ale vehiculului, acest semnal poate ascunde o varietate de cauze potențiale. Vom menționa pe scurt semnificația altor martori importanți de bord și cum să procedezi în situația în care aceștia s-au aprins.

martori de bord

Alți martori de bord importanți și ce faci când se aprind

Când martorii de bord se aprind, ei transmit informații importante, avertizează sau semnalează pericole, în funcție de culoarea lor. Este esențial să recunoaștem semnificația fiecărei culori.

 • Lumina verde indică funcționarea echipamentelor pentru faruri sau pentru tempomat;
 • Martorul galben semnalează o defecțiune a componentelor, însă nu se aplică luminilor de ceață; 
 • Nu este recomandat să conduci mult timp cu un martor colorat în galben sau portocaliu;
 • Martorul roșu semnalează un pericol imediat atât pentru mașină, cât și pentru pasageri. Mașina trebuie oprită imediat și trebuie solicitată asistență pentru a fi dusă la un service.

Iată câțiva dintre cei mai importanți martori de bord și semnificațiile acestora:

 • Presiunea uleiului – Aprinderea acestui martor indică o presiune scăzută a uleiului din motor. Motorul trebuie oprit, iar nivelul uleiului verificat și completat dacă este insuficient. Dacă martorul nu se stinge nici după completarea uleiului, trebuie să mergi la un service.
 • Martorul motorului – Aprinderea acestui martor, în special dacă clipește intermitent, indică o problemă destul de gravă. În acest caz, trebuie să contactezi urgent un service.
 • Presiunea pneurilor – Aprinderea acestui martor indică o presiune scăzută în una sau mai multe roți. Nu ar trebui să conduci pe distanțe mari cu presiune redusă, deoarece pneurile pot fi uzate și există riscul unei explozii. Poți opri la o benzinărie pentru a remedia presiunea roților.
 • Martorul frânelor – De obicei, se aprinde când folosești frâna de mână. Dacă se aprinde în alte situații, indică o problemă și trebuie să oprești mașina. Problema poate fi uzura puternică a plăcuțelor de frână sau lipsa lichidului de frână.
 • Martorul airbagului avertizează asupra unei defecțiuni a sistemului de declanșare a airbagului.
 • Temperatura lichidului de răcire – Acest martor indică o temperatură foarte ridicată a lichidului de răcire, care poate duce la supraîncălzirea motorului. Oprește motorul și identifică cauza. Dacă nivelul lichidului de răcire este prea scăzut, poți remedia problema completându-l cu apă.

Majoritatea dealerilor de pe platforma Autovit oferă mașini cu garanție. Cumpără cu încredere din oferta de masini rulate.

Siguranța și sănătatea mașinii tale depind de înțelegerea și diagnosticarea corectă a problemelor asociate cu aprinderea martorului EPC. O acțiune rapidă și consultarea unui specialist auto sunt recomandate pentru identificarea și rezolvarea problemelor semnalizate de această lumină de avertisment. Ignorarea sau amânarea investigației acestor avertizări pot duce la consecințe serioase, inclusiv deteriorarea sistemelor de bază ale mașinii și riscul de accidente. Prin urmare, reacția promptă și abordarea adecvată a problemei sunt pași esențiali pentru a asigura siguranța și funcționarea corespunzătoare a mașinii tale.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)