autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să folosești corect pedalele mașinii

Dacă nu ai mai avut de-a face cu condusul unui autovehicul, experiența pornirii și a conducerii mașinii poate fi una foarte provocatoare. Desigur, aceste deprinderi se învață sub îndrumarea unui instructor atestat la o școală de șoferi.

Este recomandat ca înainte să te urci la volanul unei mașini să ai câteva cunoștințe de bază referitoare la cum funcționează și modul în care ar trebui condusă. 

Studiile arată că persoanele care se informează corespunzător și învață despre componentele unui autovehicul și metoda de conducere înainte de a începe cursurile teoretice și practice ale unei școli de șoferi sunt predispuse la a se descurca mai bine și a învăța mai repede să conducă.

În cele ce urmează vom vorbi despre pedalele mașinii și cum să le folosești corect.

Pedale mașină denumire

Cunoștințele teoretice cu privire la autovehicul și conducerea lui pe drumurile publice sunt detalii de bază când faci școala de șoferi. Dar nimic nu este mai util decât experiența practică. Acestea sunt și motivele pentru care, evident, orice școală de șoferi îți pune la dispoziție un instructor care să te învețe și să te îndrume pentru a obține permisul de conducere.

La autovehiculele cu transmisie manuală vei folosi trei pedale pentru a conduce. Ele sunt, de la stânga la dreapta: pedala de ambreiaj, pedala de frână și pedala de accelerație.

denumire pedale auto

⏩ Autovit.ro este platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști. Dacă ești în căutarea unei mașini rulate la un preț bun, ai ajuns unde trebuie. Ai zeci de mii de oferte de analizat pentru categoria masini second-hand.

Pedale mașină automată

În cazul mașinilor automate, acestea nu au o pedală pentru ambreiaj, ambreiajul electronic fiind inclus în cutia de viteze. Mașinile cu cutii de viteză automate au doar două pedale – accelerația în partea dreaptă, iar pedala de acționare a frânei în partea stângă. Ambele pedale vor fi apăsate doar cu piciorul drept.

pedala cutie automata

⏩ În categoria piese de pe Autovit ai posibilitatea de a găsi rapid componenta de care ai nevoie datorită filtrelor de căutare detaliată. Găsește accesoriile și piesele de schimb de care ai nevoie, rapid și la cele mai bune prețuri.

Ordinea pedalelor auto

Pedalele unei mașini sunt în număr de 3 (sau 2, la mașinile cu cutii automate). Ordinea pedalelor auto este următoarea: pedala din stânga este reprezentată de ambreiaj, cea din mijloc reprezintă pedala care acționează frâna autovehicului, iar cea din dreapta reprezintă accelerația. Modalitatea specifică de acționare a acestora trebuie să fie învățată sub îndrumarea avizată a instructorului auto.

Nu trebuie să uiți faptul că o mașină bine întreținută te scutește de cheltuieli ulterioare importante și îți oferă un rulaj sigur și plăcut. Iată de ce este nevoie să cunoști câteva sfaturi pentru întreținerea mașinii cu o cutie de viteze manuală.

Pedale mașină manuală – cum le acționezi

Pedalele unei mașini se acționează doar cu privirea îndreptată spre drum, nicidecum privindu-le. Bineînțeles, vei fi capabil să execuți astfel de manevre doar după ce deții abilitățile practice de orientare și vei ști cum să folosești corect pedale mașină manuală.

Ce face ambreiajul și cum îl apeși?

Pedala de ambreiaj este esențială pentru deplasare, deoarece dacă nu o folosești în mod corect nu vei putea pleca de pe loc. În al doilea rând, în trafic, e necesară schimbarea repetată și rapidă a vitezelor. Folosirea ambreiajului poate fi dificilă la început, dar, cu exercițiu, utilizarea lui va deveni un reflex. Vei folosi, de obicei, pedala de ambreiaj împreună cu accelerația, motiv pentru care învățarea acestei metode poate fi mai dificilă.

Dar ce face ambreiajul? Când intenționezi să schimbi viteza, vei apăsa ambreiajul pentru a decupla transmisia și vei ridica piciorul de pe accelerație. Vei schimba viteza, apoi vei ridica piciorul încet de pe ambreiaj și vei începe să accelerezi.

Exersând, vei învăța să faci această mișcare cu rapiditate, astfel încât nu vor exista timpi morți între manevre, iar schimbatul vitezelor va deveni o operațiune lină și ușor de realizat. Nu poți schimba vitezele cât timp ambreiajul nu este apăsat, iar în cazul în care lași ambreiajul prea rapid, motorul se va îneca. Dacă lași ambreiajul prea încet motorul se va tura excesiv.

În rest, ambreiajul nu trebuie să fie atins, iar piciorul stâng poate fi menținut într-o poziție confortabilă. Pedala de ambreiaj trebuie apăsată ferm, fiind manevrată doar cu talpa piciorului stâng și fără a sprijini călcâiul pe podea.

⏩ Dacă visezi la o masina noua poți consulta ofertele Autovit.ro. Nu mai sta pe gânduri și programează un test drive.

Care este pedala de frână și ce rol are ea?

Dacă te întrebai care este pedala de frână, ea este cea care se află în mijloc și are rolul de a reduce viteza autovehiculului sau de a-l opri. La fel ca și accelerația, frâna se apasă cu piciorul drept, iar când vei apăsa această pedala, 2-3 lumini roșii se vor aprinde în spatele mașinii pentru a indica șoferilor faptul ca încetinești.

Atunci când folosești pedala de frână trebuie să o faci cu atenție, mai degrabă să o împingi decât să o calci, pentru a o controla eficient și a reduce viteza lin și în deplină siguranță. De obicei, se acționează cu talpa piciorului drept, sprijinind călcâiul în podea. 

În funcție de ce dorești să faci, acționarea acesteia are drept rezultat încetinirea treptată sau oprirea propriu-zisă a automobilului. Pedala de frână transmite autovehiculului necesitatea opririi bruște sau scăderii vitezei de mișcare. 

⏩ Este important ca mașina ta să fie sigură, spațioasă, confortabilă și să-ți placă, desigur. Se spune că dacă parchezi și nu întorci privirea spre mașina ta după ce te îndepărtezi, ar trebui să-ți iei alta. Sigur că e important ca mașina pe care o conduci să fie pe placul tău, dar un aspect le fel de important este utilitatea ei. Iar forma caroseriei spune ceva despre asta. Află din acest articol despre masinile break si berline și vezi care ți se potrivește.

pedale masina automata

Pedala de accelerație

Este cea mai din dreapta pedală și este esențială deoarece prin intermediul ei vei stabili viteza cu care se deplasează autovehiculul tău. Pedala de accelerație este cea mai sensibilă dintre cele trei; este suficient să o apeși foarte puțin pentru a face mașina să se deplaseze.

Pedala de accelerație se acționează cu talpa piciorului drept, în timp ce călcâiul este ținut în podea. Aceasta se acționează pe toată durata conducerii autovehiculului (este responsabilă de pornirea mișcării) și, în aceeași măsură, se poate folosi pentru a accelera viteza autovehiculului (până la o anumită turație, fiind apoi necesară schimbarea vitezelor cu ajutorul ambreiajului și al schimbătorului).

După cum am mai spus, deprinderile de a folosi corect pedalele trebuie învățate și exersate sub îndrumarea unui instructor auto pregătit în domeniu. Este foarte important ca, înainte de a intra în trafic, să cunoști temeinic cum se folosesc pedalele mașinii, modul de funcționare al acestora, precum și mecanica care este pusă în funcțiune prin acționarea fiecărei pedale în parte.

Frâna de mână și volanul – două componente de luat în seamă

Pe lângă pedalele pe care le-am menționat anterior, este indicat să înveți despre funcțiile frânei de mână și ale volanului înainte de a te urca pentru prima dată într-o mașină pe postul de șofer. În momentul în care cunoști detaliile tehnice și teoretice ale modului de a conduce un autovehicul, te vei simți mult mai relaxat și te vei concentra cu ușurință la condusul propriu-zis al mașinii.

Frâna de mână

Frâna de mână este o componentă foarte importantă a oricărei mașini, pe care o folosim mereu când ne dorim să staționăm. Este indicat să folosești frâna de mână de fiecare dată când parchezi autovehiculul, pentru a nu ne trezi în situația în care acesta o ia la vale subit. Pentru început, poți folosi frâna de mână când ai dificultăți la plecarea din rampă, dar e bine să exersezi și să renunți repede la această manevră când pleci din rampă.

⏩ Probabil că ți s-a întâmplat și ție, de câteva ori, să mergi cu frâna de mână trasă. Este o greșeală destul de frecventă a șoferilor. Dacă te deplasezi doar pe o distanță scurtă, acest lucru nu cauzează probleme majore. Află din acest articol ce se poate intampla daca mergi cu frana de mana trasa pe o distanță mai mare, ce avarii pot apărea și alte probleme cu frâna de mână, în funcție de sistemul de tracțiune.

Volanul

În ceea ce privește volanul unui autovehicul, chiar dacă acesta pare o componentă banală și ușor de utilizat, volanul stabilește direcția în care se va deplasa mașina ta.

Este recomandat să așezi mâinile în poziția „nouă și cincisprezece”, imaginându-ți că volanul este fața unui ceas. Când faci manevre, este important să nu ții niciodată volanul de jos sau să îți încrucișezi brațele. Și amintește-ți că mâinile tale ar trebui să fie întotdeauna pe volan. Această poziție este esențială pentru a putea manevra volanul cu ușurință și pentru a nu pierde niciodată controlul asupra autovehiculului.

Folosirea pedalelor poate fi dificilă când începi să înveți să conduci. Să privești înainte în timp ce calci corect ambreiajul și manevrezi schimbătorul de viteze necesită o sincronizare perfectă. Dar, cu exercițiu, în scurt timp pedalele vor deveni ușor de apăsat dintr-un simplu gest reflex. Învață despre componentele mașinii și cum se folosesc și exersează condusul cu un instructor profesionist. În scurt timp, vei fi capabil să manevrezi relaxat toate comenzile mașinii.

Acum, că știi să folosești corect pedelale mașinii tale, este timpul să descoperi câteva ▶ sfaturi de condus pe vreme rea.

Sursa foto: shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)