autovit.ro
B SECTIUNI

CUPRA FORMENTOR 1.5 TSI: energie sportivă, prezență exotică, siguranță de 5⭐ | Test Drive 2022

2022 CUPRA FORMENTOR | powered by Autovit.ro & eblogAUTO

Cupra este divizia sportivă a mărcii Seat, sub divizia „motorsport performance”. Deși recunoscute pentru abilitățile sportive și performanță sub o caroserie remarcabilă, astăzi testăm modelul cu motorizarea 1.5 TSI ce dezvoltă doar 150CP și un cuplu de 250Nm.

 

Verdict

Este un model dedicat, mai degrabă, clienților familiști care țin la consum și la buget, în detrimentul performanței. Dar țin la fel de mult la aspect și siguranță, întrucât modelul a primit premiul Red Dot pentru cel mai bun design de produs și cinci stele Euro NCAP pentru siguranță.

Review auto detaliat:

Exteriorul atrage priviri și suspine

Cu siguranță avem în față o mașină care știe să se facă remarcată. Sigla, alături de farurile hipnotizante, inspiră putere, mister și robustețe. Robustețea vine, însă, cu un cost de natură practică în orașele aglomerate, unde găsirea unui loc de parcare încăpător se poate dovedi o mare provocare.

 

Sistem audio de top, dar cu un minus la interior

Interiorul este simplu, dar îmbrăcat în componente premium. Detaliile pe care le-am remarcat sunt cusăturile subtile în nuanțe de cupru, combinația practică de textile și piele a scaunelor și plasticul plăcut la atingere ce imită textura carbonului.

Ne mai place că scaunele au suport lombar și sunt reglabile manual, dar ce am apreciat cel mai mult este cum experiența audio de top conduce pasagerii spre rândul din față a unui adevărat festival. Vorbim, desigur, despre sistemul audio Beats cu 10 difuzoare și un subwoofer auto ce permite reglajul distribuției sunetului.

Ca minus la interior, poate prezența unor butoane fizice, pe langă cele tactile, le-ar fi făcut viața mai ușoară șoferilor.

 

Performanță medie

În varianta de motorizare 1.5 TSI, mașina dezvoltă doar 150CP și un cuplu de 250Nm și atinge 100 km/h în aproximativ 7,9 secunde, o critică adusă de cei care așteptau mai mult de la o mașină ce provine dintr-o familie de atleți de performanță.

Din fericire, amatorii de frumusețe și senzații tari mai au 2 variante de motorizare disponibile: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI și Cupra Formentor VZ5 2.5 TSI. Așadar, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de performanțele de sub sigla misterioasă, care îți dă sentimentul de apartenență în clanul Cupra, alege un nivel superior de motorizare.

Revenind la avantajele modelul testat, punctăm direcția precisă în viraje, volanul ușor manevrabil și cutia în 7 trepte ce funcționează pe principiului dublului ambreiaj, asigurând sentimentul de control.

Mașina are trei moduri de rulare, Confort, Sport si Individual, cel din urmă permițând șoferilor să configureze direcție, motor, cruise control și climatizare.

 

Un mare plus la capitolul siguranță 

Toate echipările lui Cupra Formentor vin cu 10 airbag-uri, care să susțină cele 5 stele EuroNCAP obținute.

 

Preț

Fără opționale, prețul de bază este 31.600 euro. Cu tot cu opționale incluse, prețul ajunge la 36.000 euro, TVA inclus.

Dacă așteptările de performanță sunt medii, dar aspectul, confortul și siguranța sunt în top, pune-o pe listă.

 

Mai multe de la Autovit.ro

 

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)