autovit.ro
B SECTIUNI

Mașină electrică vs. hibrid: cum știi ce ți se potrivește

Le vedem tot mai des în trafic, iar în ultimul timp au devenit ceva mai accesibile. Mașinile electrice câștigă tot mai mult teren, în ciuda infrastructurii care nu este pregătită pe deplin pentru ele. Sunt automobilele electrice o alternativă viabilă pentru mobilitate urbană, adaptată condițiilor din viața reală? Oferă automobilele hibride mixul ideal dintre impactul minim asupra mediului și autonomie? Dacă pasiunea ta pentru condus se îmbină cu tendințele ecologiste, dar ții cont și de aspectele practice, trebuie să ai în vedere și nevoile, nu doar trendurile.

Ce avantaje și dezavantaje are mașina electrică
Ce avantaje și dezavantaje are mașina hibridă
Cum alegi mașina în funcție de distanța parcursă zilnic
Care sunt prețurile estimative și subvențiile acordate de stat

Ce avantaje și dezavantaje are mașina electrică

Automobilele care nu au nevoie de combustibili pe bază de petrol nu sunt nici pe departe o noutate, dar, timp de foarte multă vreme, acestea erau veritabile rara avis în țara noastră. Oferta producătorilor s-a diversificat enorm în ultimii ani, iar astăzi poți găsi o mașină cu zero emisii poluante în aproape orice showroom. Înainte de a lua o hotărâre, trebuie să pui în balanță părțile pozitive și cele negative ale acestei forme de transport. 

Avantaje:

Disponibilitatea cuplului maxim de la 0 RPM: lipsa treptelor convenționale de viteze, în cazul mașinilor electrice, generează o accelerație fermă și liniară, la care contribuie toate resursele de Nm ale motorului. 

Întreținerea mai ușoară: cu cât automobilul are mai puține piese în mișcare, cu atât mai rar vei vizita service-ul. Potențialul de uzură a acestui tip de mașină este mai mic decât al exemplarelor pe benzină, diesel sau hibride, datorită lipsei cilindrilor, discului de ambreiaj sau cutiei de viteze.

Costurile de alimentare: cunoaștem cu toții prețul unui plin cu benzină sau cu motorină, dar ce efort este necesar pentru ca rezervele de energie ale unei mașini electrice să fie complete? La un preț per kilowatt cuprins între 0,50 și 0,70 de lei și la o capacitate medie a unei baterii de 40 de kWh, costurile pentru „un plin” se situează sub 100 de lei. 

Avantajele si dezavantajele masinii electrice

Dezavantaje: 

Rețeaua de încărcare nedezvoltată: comparația dintre numărul de benzinării și cel al stațiilor de încărcare nu își are rostul deocamdată. Chiar dacă cele din urmă vin cu avantajul posibilității de a alimenta gratuit acumulatorul, tot nu poți conta pe infrastructura disponibilă la nivel național pentru a face un tur al țării în timp util.

Autonomia limitată: la fel ca în cazul unei mașini alimentate cu motorină sau cu benzină, și autonomia unei electrice variază în funcție de condițiile externe. Pe timp de iarnă, rezervele bateriilor se consumă mai repede, așa că numărul de kilometri ce pot fi parcurși în sezonul rece poate să scadă până la jumătate. 

Durata de viață a acumulatorului: trăim într-o țară cu un parc auto îmbătrânit, așa că multe dintre mașinile electrice care astăzi sunt noi vor petrece mult timp pe străzi în calitate de vehicule rulate. Este bine de știut că durata unui acumulator nu este aceeași cu aceea a mașinii, așa că după minimum cinci ani, acesta va trebui schimbat, la costuri majore. 

Avantajele si dezavantajele masinii hibrid

Ce avantaje și dezavantaje are mașina hibridă

Toyota a inaugurat acest segment de piață, al mașinilor care au motor termic, dar folosesc și resursele unuia electric, odată cu lansarea modelului Prius pe piața din America de Nord. După japonezi, au urmat toți producătorii serioși, iar piețele de pe întregul glob s-au arătat deschise în fața unei idei ce nu semăna cu vreun alt concept de transport ecologic prezentat anterior. Chiar dacă, mai nou, există și hibrizi care pot fi încărcați la priză, cel mai popular model de acest fel este cel clasic, a cărui baterie se încarcă în timpul frânărilor. 

Avantaje:

Reducerea consumului mediu de carburant: deși depinde foarte mult de stilul de condus, de tipul drumului abordat și de rezervele deja existente în acumulatorul mașinii, impactul unui motor electric adăugat la cel termic se traduce printr-un consum mai mic cu până la 30%. În afara orașului, însă, unde frânările sunt mai rare, bateria nu se va reîncărca atât de rapid. 

Impactul redus asupra mediului: departe de idealul pe care îl reprezintă nivelul zero al emisiilor poluante, un vehicul hibrid este, totuși, un pas important către ecologie. Motorul electric intervine mai ales la plecarea de pe loc sau la accelerările bruște, când un motor termic obișnuit emană o cantitate considerabilă de CO2 sau NOx. 

Facilitățile fiscale dedicate mașinilor hibride: un argument ceva mai pragmatic, în favoarea deciziei de a-ți cumpăra o mașină hibridă, este reprezentat de facilitățile acordate de autorități. Alături de impozitul anual mai mic cu 50% față de cel perceput pentru o mașină obișnuită, te vei bucura și de dreptul de a parca gratuit în centrul Capitalei și al unora dintre marile orașe. 

Costuri de intretinere a unei masini electrice

Dezavantaje:

Masa mai mare față de un vehicul convențional: pentru că nu folosește doar un motor electric, ci îl adaugă, alături de pachetul de baterii al unui sistem complet de propulsie pe bază de motor termic, o mașină hibridă va avea o masă mai mare decât una obișnuită. Din anumite puncte de vedere, acest aspect contrazice însuși scopul unui vehicul gândit să fie mai economic, iar la asta se adaugă și uzura suplimentară a frânelor. 

Complexitatea ansamblului: dacă mașina electrică este apreciată tocmai pentru simplitatea ansamblului ei tehnic, nu același lucru se poate spune despre o hibridă cu două motoare, sistem start-stop și acumulatori. Fără respectarea operațiunilor de service obligatorii și fără schimbarea pieselor în acord cu normele din cartea tehnică, proprietarul unei mașini de acest tip ar putea avea probleme serioase de-a lungul timpului. 

Costul de achiziție mai mare față de versiunile cu motor termic: versiunea hibridă a unui model dotat cu motor cu ardere internă costă, în medie, cu până la 25% mai mult față de unul obișnuit, astfel că deprecierea mașinii va fi cu atât mai mare față de cea a unei mașini obișnuite.

Cum alegi mașina în funcție de distanța parcursă zilnic

Așa cum probabil deja bănuiești, mașina electrică se pretează cel mai bine unui parcurs urban. Deși autonomia multor modele de mașini electrice ajunge chiar până la 300 de km, această cifră poate varia mult în condiții de trafic real. Cel mai frecvent, te vei putea baza pe un parcurs cuprins între 100 și 200 de kilometri, în funcție de modelul mașinii și de capacitatea acumulatorului cu care este dotată. 

Temperatura exterioară, aglomerația, tipul și înclinația drumului pe care se rulează, precum și gradul de încărcare a mașinii influențează decisiv performanțele acesteia. Dacă naveta ta zilnică se desfășoară pe traseul casă – job – școală – cumpărături, iar distanța pe care o parcurgi se cifrează în jurul valorii de 100 de km, vei putea folosi fără nicio grijă un astfel de automobil. 

În cazul în care weekendurile tale implică drumuri în provincie sau câte un refugiu într-o stațiune, vei avea nevoie să poți conta pe o sursă sigură de încărcare. Cea mai bună alegere, în cazul în care ai un regim mixt de exploatare a mașinii, care trece de 1000 de km lunar, este să alegi o mașină hibridă. Vei avea parte de ușurarea de a putea alimenta la orice benzinărie, între localități, iar în traficul urban vei putea conta pe sprijinul motorului electric. 

 De ce sa alegi o masina hibrid

Care sunt prețurile estimative și subvențiile acordate de stat

La fel ca în cazul unui model obișnuit, prețul unei mașini electrice depinde nu doar de dimensiunile ei, ci și de performanțele oferite. În acest caz, prin performanțe se înțelege, mai presus de orice, autonomia pe care o poți obține în urma unei încărcări. Prețurile încep din jurul sumei de 22.000 de euro, sumă în schimbul căreia vei avea acces la o mașină cu o putere echivalentă cu 80-150 CP și cu o autonomie de minim 150 de km. Trecerea pragului de 40.000 de euro aduce accesul la o autonomie care trece de 300 de km, iar modelele de performanță, care oferă inclusiv un demaraj sportiv, costă peste 50.000 de euro. 

Programul Rabla Plus, creat special pentru mașinile electrice, a fost reconfigurat în cursul anului 2019, prin acordarea unui voucher de 10.000 de euro. Dacă dorești doar ca vechea ta mașină să fie înlocuită de un vehicul hibrid, poți beneficia de programul Rabla Clasic, care adaugă un ecobonus de 1.700 de lei peste prima de casare, a cărei valoare este de 6.500 de lei. Suplimentul este valabil în cazul achiziției unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. 

Văzute drept viitorul în materie de transport, mașinile electrice încep să cucerească tot mai mult șoselele. Informațiile de mai sus te pot ajuta să faci o alegere documentată și să hotărăști dacă te poți baza total pe energia electrică sau dacă vrei să faci un pas intermediar, sub forma achiziției unei mașini hibride. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)