autovit.ro
B SECTIUNI

Pana de cauciuc: cum schimbi roata rapid și sigur

Scenariile unui concediu ratat sau ale unei întâlniri de afaceri sabotate includ, de cele mai multe ori, o pană auto. Ca sa nu mai spunem că în cinematografie, coșmarul tot cu o pană pe marginea drumul începe. 

Fie că o depistăm la timp, înainte de a pleca de pe loc, fie că intervine în timpul rulajului, această problemă nu este atât de gravă pe cât pare. Cu mașini tot mai tehnologizate și anvelope construite din ce în ce mai sigur, riscul unei explozii este mai mic decât în trecut, iar probabilitatea unui accident este mult diminuată. 

Cu toate acestea, este important să știi ce ai de făcut într-o asemenea situație, pentru a pierde cât mai puțin timp. Contează mult ce tip de roată de rezervă ai, dar și cauza care stă la baza dezumflării anvelopei. În rândurile de mai jos, facem o trecere în revistă a pașilor prin care te pui din nou în mișcare, după fiecare pană de cauciuc, și vedem care sunt greșelile ce îți pot îngreuna întreaga operațiune.  

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Ce poate cauza o roată dezumflată

Această problemă nu este cauzată doar de pătrunderea unui corp străin în banda de rulare a anvelopei. Cuiele, corpurile ascuțite, benzile metalice sau pietrele cu muchii dure nu sunt singurii factori de risc. La baza dezumflării cauciucului poate sta presiunea nepotrivită sau pierderea repetată a acesteia. Mai exact, atunci când rulează în acest fel, pneul unei mașini poate suferi deteriorări interne severe, de natură să pună în pericol chiar structura de rezistență a acestuia. 

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

Cum schimbi roata cu pana la anvelopa, pas cu pas

Ce măsuri de siguranță implică pana auto

Înainte de sfaturile practice, este foarte important să știi cum trebuie să reacționezi atunci când depistezi o pană în timpul deplasării. În cazul în care mașina pe care o conduci nu este dotată cu un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, vei fi nevoit să te bazezi pe tine însuți. Vei simți, subit, că mașina nu reacționează precis la manevrarea volanului și că tinde să se deplaseze în partea pneului afectat de pană. Vei înainta mai greu, dar va trebui să reduci viteza treptat și, în niciun caz, să frânezi brusc. În caz contrar, vei pierde controlul mașinii și vei risca să experimentezi un derapaj.

În schimb, este recomandat să parcurgi o distanță cât mai scurtă, pentru a nu deteriora iremediabil pneul afectat. Alege să oprești automobilul într-un loc sigur, care să îți ofere suficient spațiu de manevră pe lângă mașină. De asemenea, este foarte periculos să schimbi cauciucurile fără să îți semnalizezi prezența prin intermediul unui triunghi reflectorizant. Înainte de a ridica mașina pe cric, este obligatoriu să te asiguri că mașina staționează pe loc drept și să blochezi cu o piedică roata aflată în diagonală cu cea afectată. Mai este util să lași mașina în treapta I de viteză, pentru a reduce cât mai mult riscul unei situații neprevăzute. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Ce poate cauza o roata dezumflata

Cum schimbi roata cu pană la anvelopă, pas cu pas

Tipul roții de rezervă este decisiv pentru modul în care vei acționa asupra cauciucului dezumflat. Acțiunile sunt similare, în cazul roții de rezervă de dimensiuni normale și al celei temporare, dar, în cazul celei din urmă, vei alege să nu o montezi pe roțile directoare. De asemenea, odată ce ai montat-o, vei merge cu maximum 80 km/h și doar până la primul atelier de vulcanizare. Pașii necesari pentru a schimba anvelopa sunt următorii:

  • găsește zona perforată;
  • înlătură obiectul care a cauzat pana;
  • curăță zona de eventualele corpuri străine sau depuneri;
  • poziționează cricul în locașul potrivit și asigură-te că este stabil;
  • scoate roata de rezervă și așaz-o perpendicular, sub mașină, pentru a evita incidentele;
  • deșurubează piulițele și scoate roata cu cauciucul dezumflat;
  • montează roata de rezervă, strânge șuruburile și demontează cricul;
  • asigură-te că piulițele sunt bine montate.

Acum știi cum să intervii atunci când unul dintre pneurile mașinii cedează. Atenția la fiecare etapă te va ajuta să rezolvi totul mai repede și să te întorci la drum, în siguranță deplină.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)