autovit.ro
B SECTIUNI

Top mașini sigure 2021

În 2021 s-au produs o mulțime de modele noi de mașini. Dacă te întrebi care sunt cele mai sigure dintre ele, a venit momentul să descoperi ierarhia întocmită de Euro NCAP. Organizația cu sediul la Bruxelles a testat anul trecut nu mai puțin de 33 de mașini, iar 22 dintre acestea au obținut calificativul maxim – de 5 ⭐⭐⭐⭐⭐.

Noile modele Dacia, dar și Renault Zoe facelift au obținut calificative foarte slabe. Acum a venit momentul să descoperi mai multe informații despre topul mașinilor sigure din 2021 și testele Euro NCAP. 

Cum arată topul mașinilor sigure Euro NCAP în 2021

Topul Euro NCAP al celor mai sigure mașini din 2021 a cuprins șase categorii. Pentru stabilirea câștigătorilor, s-a calculat suma punctajelor din cele patru domenii de evaluare: siguranța adulților, siguranța copiilor, siguranța pietonilor și sistemele de siguranță. 

Mercedes-EQ EQS s-a impus la clasa de lux și a fost cel mai sigur model și la categoria mașinilor electrice. Pe locul secund la cele două categorii s-a clasat primul model electric produs de grupul Volvo, Polestar 2.

Topul masinilor Euro NCAP in 2021

Explicație foto: Mercedes-EQ EQS a primit 5 stele la testele Euro NCAP și a câștigat la clasa lux

Skoda Enyaq iV a câștigat categoria SUV-urilor de clasă medie, secondată de BMW iX. La SUV-uri compacte s-a impus Nissan Qashqai, în timp ce categoria SUV/Crossover de clasă mică a fost câștigată de Toyota Yaris.

Skoda Fabia a fost desemnată drept cel mai sigur model de clasă mică. 

Doua stele pentru modelele Dacia

Explicație foto: Skoda Fabia s-a impus la categoria mașini mici în clasamentul Euro NCAP

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

 Ce semnifica stelele Euro NCAP

Modelele Dacia din 2021 au primit cel mult două stele

Printre modelele testate de Euro NCAP în 2021 s-au numărat și cele produse de Dacia: Sandero Stepway, Logan și Spring. Primele două au primit doar două stele, în luna aprilie, iar mașina electrică a producătorului s-a ales cu o singură stea.

Dacia Sandero Stepway și Dacia Logan au primit note bune la testele pentru siguranța adulților și a copiilor, dar au stat mai slab la celelalte două categorii, și anume siguranța pietonilor și sistemele de siguranță. Protecția în caz de accidente este respectabilă și cele două modele ar fi primit patru stele, dacă nu ar fi avut deficiențe la celelalte capitole”, a fost concluzia celor de la Euro NCAP. 

Secretarul general al organizației belgiene, Michiel Van Ratingen, a avut un mesaj tranșant pentru cei de la Dacia: Siguranța este la un alt nivel și cele mai mari eforturi se fac prin introducerea celor mai performante tehnologii care să prevină accidentele. În mod sigur, Dacia și-a găsit un loc pe piață și face eforturi pentru a-l păstra, dar un calificativ de două stele denotă ambiții scăzute, chiar și pentru un producător de mașini low-cost”. 

Dacia Spring a primit mai apoi o singură stea la testele Euro NCAP. Trebuie menționat, însă, că pentru a calcula ratingul final, nu se face o medie aritmetică a categoriilor testate. Nota finală, ilustrată prin stele, este dată de cel mai slab rezultat la oricare dintre cele patru categorii.

Dacia Spring a obținut două stele la protecția pasagerilor copii și la protecția pentru pietoni și a fost la un singur procent distanță să ia două stele și la capitolul siguranța pasagerilor adulți. Eficiența sistemelor de siguranță a fost capitolul la care mașina a stat cel mai slab (foarte aproape de a primi 0 stele). 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE 

Cele mai sigure masini produse in ultimii 4 ani

Ce semnifică stelele Euro NCAP

Testele Euro NCAP au o autoritate incontestabilă. Iată ce semnifică stelele de siguranță: 

 • 0 stele Euro NCAP: mașina îndeplinește standardele de omologare standard, astfel încât să poată fi comercializată legal, dar este lipsită de tehnologiile moderne de siguranță ce pot contribui la evitarea accidentelor;
 • 1 stea Euro NCAP: protecție marginală împotriva accidentelor și existența în proporție mică a unor tehnologii de evitare a accidentelor;
 • 2 stele Euro NCAP:  protecție nominală împotriva accidentelor, dar lipsită de tehnologie de evitare a accidentelor:
 • 3 stele Euro NCAP: protecție cel puțin medie a pasagerilor, fără ca mașina să fie echipată cu cele mai moderne tehnologii de evitare a accidentelor;
 • 4 stele Euro NCAP: performanță generală bună în protecția împotriva accidentelor;
 • 5 stele Euro NCAP: performanță generală bună la toate capitolele, echipată cu cele mai moderne tehnologii de evitare a accidentelor. 

Cele mai sigure mașini produse în ultimii 4 ani

Cei de la Euro NCAP susțin că rezultatele obținute de mașini la teste pot fi considerate valabile timp de patru ani. Prin urmare, mai jos, avem și câteva modele de autoturisme care au primit maximum de stele în ultimii 4 ani. 

Top mașini sigure 2020

 1. Volkswagen ID 3
 2. Seat Leon
 3. Toyota Yaris
 4. Mazda 2 Hybrid
 5. Kia Sorento

Top mașini sigure 2019

 1. Mercedes-Benz CLA
 2. Tesla Model 3
 3. BMW Seria 3
 4. Subaru Forester
 5. Volkswagen T-Cross

Top mașini sigure 2018

 1. Lexus ES
 2. Audi Q3
 3. Volvo XC40
 4. Audi A6
 5. Hyundai Santa FE

Top mașini sigure 2017

 1. Volvo XC60
 2. Mercedes-Benz X-Class
 3. Volkswagen Polo
 4. Toyota C-HR
 5. Opel Insignia

Lista mașinilor sigure din punctul de vedere al testelor Euro NCAP este mult mai lungă. Atunci când te decizi să îți schimbi autoturismul, nu îți rămâne decât să verifici și câte stele a primit din partea specialiștilor. 

👉 Descopera diferentele dintre creditul auto si leasing

Sursa foto: Shutterstock și Euro NCAP

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)