autovit.ro
B SECTIUNI

Luminile de zi, un moft sau o necesitate ?

Mai bine de jumatate dintre accidentele rutiere inregistrate pe timpul zilei au avut la origine faptul ca cei implicati in accident nu au observat in timp util celalalt autovehicul. Mai mult, o coliziune intre doua autovehicule poate avea loc oricand, chiar daca vremea este frumoasa sau capricioasa. Si va intrebati, probabil, ce este de facut in acest caz…

Cea mai la indemana solutie ar fi folosirea luminilor si in timpul zilei, o masura obligatorie in 17 tari, printre care si in Romania (in mediul extraurban). Si asta pentru ca fluxul de lumina atrage atentia asupra vehiculului, si chiar permite o mai buna estimare a vitezei de deplasare a acestuia.

Iar conform statisticilor, doar in tara noastra, aceasta reglementare a condus la reducerea cu 10% a accidentelor auto si cu 32% a celor in care sunt implicate motocicletele. Toate bune si frumoase, insa dupa cum bine stiti, nu toate autoturismele care ruleaza pe strazile noastre sunt prevazute cu astfel de lumini de zi (Daytime Running Light sau DRL). Doar masinile care au fost fabricate incepand cu anul 2011 dispun obligatoriu de astfel de lumini de zi pe baza de LED-uri. In cazul masinilor mai vechi, majoritare pe strazile din Romania, soferii folosesc farurile obisnuite atunci cand se deplaseaza in regim extraurban. Insa acestea nu au fost proiectate pentru o utilizare intensiva, atat ziua cat si noaptea, si astfel, de cele mai multe ori, becurile clasice cedeaza in urma suprasolicitarii.

Lumini_zi_2

Asa ca daca aveti o masina care nu este prevazuta cu lumini de zi in blocurile optice este bine de stiut ca puteti opta pentru una din cele doua variante. Prima ar fi sa verificati daca producatorul masinii va poate inlocui blocurile optice cu unele dotate cu sistem DLR (Daytime Running Light), iar cea de-a doua varianta ar fi sa va montati un dispozitiv DRL aftermarket. Insa mare atentie daca sunteti nevoiti sa optati pentru cea de-a doua solutie, deoarece pe piata libera puteti gasi unele produse de o calitate incerta si care se pot defecta destul de rapid. Asa ca pentru a rentabiliza investitia intr-un sistem DLR aftermarket, se recomanda achizitionarea unui dispozitiv de la un furnizor cu notorietate in fabricarea becurilor auto, iar sistemul DLR sa fie omologat de catre autoritati. Mai trebuie stiut ca unele sisteme DLR aftermarket de calitate se adapteaza oricarui tip de caroserie si se prind facil prin intermediul unor clipsuri, astfel sistemul putand fi montat chiar de catre proprietarul masinii.

Voi aveti luminile de zi integrate in blocurile optice ale masinii? Sau conduceti in mediul extraurban utilizand farurile?

10 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)