autovit.ro
B SECTIUNI

Ce trebuie să faci în cazul unui accident de circulație

Fiecare șofer știe că accidentele fac parte din realitatea rutieră. Dacă ești implicat într-un accident, cel mai bine este să încerci să-ți păstrezi calmul și să deschizi un dialog cu celălalt șofer implicat. Este în avantajul ambelor părți să ajungeți la o înțelegere amiabilă, pentru că economiseşte timp și este cea mai eficientă metodă de rezolvare a unui accident ușor. Vom vorbi în continuare despre ce trebuie să faci în cazul unui accident auto și pașii pe care să-i urmezi pentru a rezolva, simplu și cu rapiditate, acest moment stresant.

Ce se consideră accident auto ușor

Codul rutier din România definește accidentul auto ușor ca fiind un eveniment rutier care întruneşte simultan următoarele condiţii:

  • a avut loc pe un drum deschis circulaţiei publice;
  • au rezultat doar pagube de natură materială la cel puțin unul dintre vehicule;
  • cel puțin unul dintre vehiculele implicate era în mișcare.

Vom vedea, în cele ce urmează, ce să faci în caz de accident auto ușor.

Care este procedura în cazul accidentelor rutiere ușoare

Atunci când în drumul tău apare un eveniment neprevăzut și ești implicat într-un accident ușor în urma căruia s-au produs doar pagube materiale, trebuie să urmezi câțiva pași. Iată ce trebuie să faci în caz de accident ușor:

La locul accidentului

Trebuie să scoți autovehiculul în afara părții carosabile cât mai repede, iar dacă starea lui nu permite acest lucru, să fie deplasat cât mai aproape de bordură pentru a nu încurca traficul.

Este indicat să faci câteva fotografii la locul accidentului care pot ajuta în etapa de constatare. În fotografii, este bine să apară numerele mașinilor implicate și cât mai multe detalii. La fel de important este să încerci să reții cât mai multe detalii despre accident.

Tot în acest moment îi poți solicita celuilalt șofer să-ți arate polița RCA, să te asiguri că este valabilă și să faceți schimb de date de contact. 

Șoferii români care nu își plătesc rovinieta în 2023 riscă amenzi mari care variază în funcție de categoria autoturismului deținut. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este responsabilă de verificarea mașinilor și de sancționarea șoferilor și a instalat peste 100 de camere pentru control în întreaga țară. Află din acest articol unde sunt amplasate camerele rovinieta.

Declarare accidente ușoare

Șoferii au la dispoziție două metode de declarare a accidentelor ușoare, prin raportarea la secția de poliție, pe raza căreia s-a produs accidentul, sau prin procedura de constatare amiabilă, apelând la compania de asigurări.

Iată ce trebuie să știi despre fiecare metodă:

Raportarea la Biroul de Accidente Ușoare

Se face în termen de 24 de ore de la eveniment la unitatea de poliție care are competență pe raza localității unde s-a produs accidentul, apoi vei completa o declarație pentru accidente ușoare. Metoda se aplică în cazul în care unul dintre șoferi nu este de acord cu soluționarea prin înțelegere amiabilă sau părăsește locul accidentului.

Pașii pentru constatare amiabilă

Formularul de constatare amiabilă de accident se emite de către companiile de asigurări și se poate descărca de pe site-urile acestora. Ideal este să declari evenimentul și să avizezi dauna în termen de două zile lucrătoare. Acest termen de declarare a accidentelor ușoare te va scuti de prezența la unitatea de poliție, iar procesul de constatare și avizare va fi gestionat direct de asigurator. 

Acest formular nu are scopul de a stabili pe loc vinovatul, ci acela de a aduna informații despre circumstanțele producerii accidentului. În baza informațiilor, compania de asigurări va stabili răspunderea pentru producerea accidentului. 

Procedura înțelegerii amiabile se aplică atunci când se împlinesc concomitent aceste condiții:

  • din accidentul de mașină au rezultat doar pagube materiale fără vătămări corporale;
  • au fost implicate maximum 2 autovehicule și ambele dețin polița RCA valabilă la momentul accidentului;
  • accidentul s-a produs pe teritoriul României;
  • nu a fost comisă o infracțiune prevăzută în Codul Rutier, precum: conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, conducerea fără permis sau a unui autovehicul neînmatriculat ori cu numere false. 

Iată ce trebuie să știi despre completarea formularului de constatare amiabilă (CA):

  • Ambii șoferi vor completa același formular care are două pagini autocopiative, iar, la final, fiecare primește exemplarul său.
  • Dacă ești șoferul care a produs accidentul, vei completa rubrica Vehicul A, în timp ce secțiunea Vehicul B privește șoferul autoturismului păgubit.
  • Formularul include și un spațiu comun pentru schița accidentului rutier – aici se desenează o singură schiță de comun acord cu celălalt șofer implicat.
  • Documentele necesare pentru amiabilă în cazul ambilor șoferi sunt: buletin, talon auto, permis de conducere și polița de asigurare RCA. 
  • Completează cu atenție, folosind majuscule și nu face modificări.
  • După ce ai completat, verifică dacă toate informațiile scrise sunt corecte și dacă formularul este semnat de ambii șoferi. 

Autovit face constant eforturi pentru ca experiența de cumpărare să fie safe. Descoperă oferta de autoturisme de pe platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști.

Deschiderea dosarului de daună auto 

Ești în etapa de avizare și deschidere a dosarului de daună auto. După analiza informațiilor din formularul de constatare amiabilă, compania de asigurări va stabili șoferul vinovat și va emite un proces verbal de constatare a daunelor și documentul de introducere în reparație a mașinii. 

Șoferul păgubit se adresează companiei de asigurări care a emis polița RCA celuilalt conducător, iar șoferii care dețin o poliță CASCO vor lua legătura cu asiguratorul cu care au încheiat polița facultativă. 

Este indicat să verifici, pe site-ul asiguratorului, care este procedura de avizare și constatare a daunelor și acordare a despăgubirilor. La multe companii de asigurări, ai posibilitatea de a depune online documentele.

Documente necesare pentru avizarea daunei în baza asigurărilor auto RCA și CASCO

În funcție de tipul de asigurare, va trebui să depui un set de documente. Iată care sunt acestea:

Pentru avizarea daunei în baza asigurării RCA

Procedura în cazul asigurării RCA în caz de accidente este simplă – șoferul păgubit își va repara mașina în baza poliței RCA a șoferului vinovat. 

Dacă beneficiezi de o poliță RCA cu decontare directă, te poți adresa direct companiei tale de asigurări pentru deschiderea dosarului de daună. În cazul acestei polițe, nu mai este cazul să apelezi la asiguratorul RCA al șoferului vinovat, ci la cel ales de tine. 

Iată care sunt, în general, documentele necesare pentru deschiderea unui dosar de daună în baza poliței RCA:

  • Actul de identitate și permisul de conducere al șoferului autoturismului păgubit.
  • Actele mașinii păgubite: cartea de identitate a vehiculului (CIV) și certificatul de înmatriculare.
  • Copii ale actului de identitate și ale permisului de conducere al șoferului vinovat.
  • Copii ale actelor mașinii asigurate care a cauzat accidentul.
  • Copii ale poliței/contractului de asigurare obligatorie RCA ale ambelor mașini.
  • În original, formularul de constatare amiabilă sau Procesul verbal eliberat de Poliție.
  • Fotografii de la locul accidentului.
  • Împuternicire pentru persoana care deschide dosarul de daună, dacă păgubitul este persoană juridică, sau împuternicire notarială, dacă o altă persoană parcurge procesul în numele păgubitului. 

ambuteiaj auto

Dacă anunțul de vânzare auto sună prea bine, este posibil să nu fie complet adevărat. Află din acest articol despre samsari auto, cum sa recunosti ofertele dubioase si de ce masini ar trebui sa te feresti.

Pentru avizarea daunei în baza asigurării CASCO

Polița CASCO este una facultativă și acoperă daunele suferite de propria mașină ca urmare a unui accident rutier sau a altui tip de eveniment inclus în poliță. Dacă șoferul vinovat deține o poliță CASCO, aceasta va acoperi costurile de reparație, iar dacă nu are asigurare facultativă, atunci va suporta din bugetul propriu acele costuri. 

Vei avea nevoie de următoarele documente pentru deschiderea unui dosar de daună pentru avarii produse mașinilor cu asigurare CASCO: 

  • Actul de identitate al asiguratului (și al persoanei delegate).
  • Permisul de conducere al șoferului.
  • Certificatul de înmatriculare al autoturismului asigurat CASCO.
  • Copia cărții de identitate a vehiculului asigurat.
  • Copia asigurării CASCO.
  • Formularul de constatare amiabilă sau Procesul verbal eliberat de Poliție în original.
  • Declarația privind evenimentul (formular oferit de companiile de asigurări).
  • Împuternicire pentru persoana care deschide dosarul de daună, dacă păgubitul este persoană juridică, sau împuternicire notarială, dacă o altă persoană parcurge procesul în numele păgubitului. 

Dacă ai nevoie de utilaje agricole, Autovit pune la dispoziție o ofertă variată la prețuri competitive. Descoperă oferta Autovit pentru utilaje agricole.

Repararea autovehiculului

Dacă ai deschis dosar de daună în baza asigurării RCA, îți poți repara mașina la orice service autorizat fără nicio constrângere din partea asiguratorului. Calitatea reparației este în sarcina unității service.

Dacă dosarul de daună este deschis în baza asigurării CASCO, pot exista anumite condiționări în ceea ce privește unitatea reparatoare. De obicei, asiguratorii au o rețea de unități service cu care colaborează, iar decontarea reparațiilor se face direct între asigurator și service.

Finalizarea dosarului de daună

După finalizarea reparației, pentru plata dosarului de daună, păgubitul trebuie să depună la dosar anumite documente justificative din care să rezulte prejudiciul. În cazul în care mașina este reparată de un service din rețeaua de parteneri a asiguratorului, ea va fi predată proprietarului imediat după finalizare.

În cazul asigurării RCA, asiguratorul are obligația legală să îți formuleze o ofertă de despăgubire în 30 de zile dacă sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea acesteia sau să îți comunice motivele pentru care nu a aprobat pretențiile de despăgubire. Dacă accepți oferta în scris, asiguratorul RCA este obligat să plătească asigurarea în 10 zile.

În cazul asigurării CASCO, acordarea despăgubirii se face conform clauzelor asigurării pe care o deții.

Fie că vorbim despre accidente ușoare în parcare, fie despre tamponări în traficul aglomerat, dacă vei respecta pașii de mai sus, lucrurile se vor rezolva simplu și cu rapiditate. Ai văzut ce trebuie să faci în caz de accident auto, care este procedura de constatare amiabilă și de ce documente ai nevoie pentru asigurator. Nu uita să încerci să îți păstrezi calmul și să comunici cu celălalt șofer implicat.

sursa foto: shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)