autovit.ro
B SECTIUNI

Probleme cu acumulatorul mașinii? Iată câteva sfaturi utile.

Deși avem zile cu temperaturi apropiate de cele de vară, sosirea anotimpului rece este iminentă și, odată cu el, a problemelor care pot apărea pentru acumulatorul mașinii. Acesta este supus unui stres crescut când temperaturile coboară aproape de pragul negativ. Pentru a evita eventualele neplăceri este bine să te pregătești din timp pentru schimbarea lui, mai ales dacă acumulatorul este mai vechi de 4 ani.

 

Dacă bateria mașinii se consumă după doar câteva zile de staționare sau pornește greu motorul este clar că există probleme. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi utile, pe care este foarte bine să le ai în vedere pentru ca mașina să pornească atunci când ai nevoie de ea.

Principalul motiv pentru care un acumulator auto nu mai funcționează cum trebuie este durata sa de utilizare. După circa 4-5 ani, acumulatorul poate fi deja considerat vechi și nu mai are mult timp de funcționare. Este bine de știut și faptul că niciun acumulator nu este identic cu altul, chiar dacă sunt aceeași marcă și model, astfel încât comparația directă de viață nu este una corectă, mai ales că modul lor de utilizare diferă de la caz la caz.

Mașina pe care se montează acumulatorul, mediu, temperaturile, ciclul de porniri, durata pe care se circulă regulat schimbă radical timpul efectiv în care un acumulator funcționează corect. Așadar, dacă acumulatorul este mai vechi de 4 ani și se apropie anotimpul rece trebuie să ai în vedere că acesta trebuie schimbat. Mai bine îl schimbi din timp decât să rămâi în drum cu mașina.

O altă cauză pentru care un acumulator nu reușește să pornească mașina după un timp de staționare este dat de consumatorii ce necesită curent atunci când mașina staționează. În mod normal, asta nu trebuie să se întâmple la o mașină fără modificări, decât în cazul în care există un scurt circuit în sistemul electric.

Alți consumatori nedoriți pot să apară de la accesoriile suplimentare montate pe mașină, precum alarmele sau instalațiile de sonorizare. Chiar dacă acestea au funcționat ani de zile corect, umiditatea și uzura pot produce în timp un scurt circuit în segmentul electric suplimentar. Acești consumatori sunt destul de dificil de detectat și necesită investigații amănunțite din partea unui specialist.

Dacă problema nu este rezolvată, acumulatorul se va descărca rapid de fiecare dată când mașina este oprită, iar uzura acumulatorului va crește datorită ciclurilor repetate de încărcare la care este supus. Dacă suspectezi un astfel de scenariu este recomandat să apelezi la un specialist care are nevoie de doar câteva minute pentru a-și da seama dacă este o problemă în acest sens. Apoi, pasul doi este să o identifice exact, ceea ce poate dura mai mult.

Dacă un acumulator este montat pe o mașină cu care nu se circulă pentru intervale lungi de timp, reacțiile chimice din interiorul său îl vor degrada. Altfel spus, cu cât starea descărcării este mai mare, cu atât uzura se amplifică. Este bine ca măcar la fiecare două săptămâni să pornești mașina pentru a revitaliza acumulatorul. Atunci când o faci, nu porni mașina pentru doar câteva minute pentru că vei face mai mult rău. Ideal este să circuli pentru mai mult de zece minute pentru ca acumulatorul să aibă timp să se încarce.

Chiar dacă pare puțin probabil, un acumulator se poate uza excesiv sau consuma între două porniri din cauza bornelor corodate, care nu permit trecerea curentului și reîncărcarea acumulatorului în mers. În astfel de cazuri acumulatorul nu reușește să se reîncarce, chiar dacă distanța parcursă este mare. Este bine să cureți regulat bornele cu o bucată de glaspapir fin sau cu o perie de sârmă.

Un alt sfat important este că la temperaturi scăzute acumulatorul este mult mai puțin eficient, ceea ce necesită o atenție specială dacă vrei să îl protejezi. Evită să conduci pe distanțe scurte, cu mulți consumatori electrici porniți.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)