autovit.ro
B SECTIUNI

Revizia auto la o mașină second-hand: avantaje, mod de realizare, potențiale defecțiuni

Atunci când ești în căutarea unei mașini second-hand, nu rare sunt momentele în care găsești un vehicul bine întreținut, fără defecțiuni declarate și cu un număr decent de kilometri parcurși, la un preț extraordinar de bun. Deși primul impuls este să cumperi mașina cât mai repede cu putință, după un scurt moment de gândire realizezi că oferta este una prea bună pentru a fi adevărată. 

Cu toate că există și vânzători care, din diferite motive, aleg să vândă o mașină bine întreținută pentru un preț mai mic decât cel al pieței, aceștia sunt mai rari decât ne-ar plăcea să credem și, de cele mai multe ori, mașina se confruntă cu defecțiuni ascunse. 

În condițiile în care cumpărarea unei mașini presupune un anumit efort financiar, este foarte important ca această activitate să nu fie un pariu, ci o acțiune sigură, bazată pe analiza fiecărui factor de risc. De aceea, o verificare auto înainte de cumpărarea mașinii este deosebit de importantă, întrucât îți va oferi certitudinea că intri în posesia unui vehicul „curat”, fără probleme tehnice și cu kilometri reali. În cele ce urmează îți explicăm ce presupune o revizie auto și care sunt principalele verificări pe care trebuie să le faci, înainte de a cumpăra o mașină second-hand. 

Verificări necesare înainte de a cumpăra o mașină second-hand
Revizia auto înainte de cumpărarea unei mașini

Verificări necesare înainte de a cumpăra o mașină second-hand

Dacă ai găsit o mașină pe placul tău, pe care îți dorești să o cumperi, înainte de revizia propriu-zisă este necesară o verificare primară în care te vei concentra pe identificarea mașinii și confirmarea că informațiile furnizate de vânzător sunt reale. Lucrurile de care trebuie să ții cont sunt: 

Verificarea actelor mașinii

Înainte de a inspecta mașina și starea acesteia, este important să verifici toate actele sale. Din cauza anumitor iregularități poți ajunge în situația în care mașina să nu poată fi înmatriculată și, efectiv, să fii nevoit să o vinzi pentru piese. Această situație apare îndeosebi la mașinile aduse din Germania care, pe cartea de identitate, au ștampilat termenul „Ungultig”, ceea ce înseamnă că mașina a fost scoasă definitiv din circulație. 

De asemenea, va trebui să fii atent și la istoricul de service al mașinii, pentru a te asigura că acesteia i-au fost făcute reviziile la timp, că i-au fost înlocuite consumabilele, dar și că numărul de kilometri este cel corect. Printre altele, ar trebui să verifici actul de proprietate al autovehiculului, fișa sa tehnică sau istoricul său de daune. Pentru acest istoric, va trebui să apelezi la un site specializat, de unde vei afla dacă mașina a suferit accidente sau a fost declarată inutilizabilă în trafic din cauza unei avarii serioase. 

Verificarea seriei de șasiu

O verificare serie șasiu se impune pentru a afla întregul istoric al mașinii pe care ți-o dorești și cu ajutorul căreia vei reuși să decizi dacă acel autoturism merită sau nu merită cumpărat. Prin introducerea seriei VIN pe un site specializat, vei afla dacă numărul de kilometri parcurși de mașină este cel real, dacă mașina a fost implicată în accidente care sunt acum mascate, dacă mașina a fost raportată ca fiind furată sau dacă a suferit modificări de piese care nu sunt autorizate de producător. Deși o identificare auto nu este gratuită, te va scuti de foarte multe cheltuieli ulterioare și îți va da posibilitatea de a renegocia prețul mașinii, în cazul în care încă ți-o dorești. 

Verificare masina

Revizia auto înainte de cumpărarea unei mașini

În mod normal, un vânzător de bună-credință, care nu are nimic de ascuns, va fi dispus să supună mașina unei revizii, pentru a-ți dovedi că nu are probleme tehnice. În cazul în care refuză, atunci, cel mai probabil, acesta are ceva de ascuns, așa că nu trebuie să-ți mai consumi timpul și energia cu acel individ. Atunci când faci revizia înainte de achiziție, este indicat să mergi la un service specializat, însă dacă acest lucru nu este posibil, va trebui să te ocupi personal de verificarea auto. În cadrul acesteia, va trebui să fii atent la următoarele aspecte:  

Citește și: Totul despre uleiul de motor. Cum se alege si perioada dupa care trebuie schimbat

Elementele de exterior 

În această etapă a reviziei va fi necesar să te concentrezi atât pe elementele de design, cât și pe cele funcționale ale mașinii. Începe cu verificarea lunetei, a parbrizului și a geamurilor, pentru a te asigura că acestea nu prezintă eventuale fisuri sau iregularități. 

De asemenea, este important să inspectezi atent caroseria pentru urme de rugină, cu atenție către zonele de îmbinare ale elementelor și extremităților sale. Cu ajutorul unui tester, verifică și grosimea stratului de vopsea, pentru a te asigura că pe caroseria mașinii nu a fost aplicat chit, care să mascheze eventuale tamponări sau rugină. 

Un alt mod de a detecta principalele accidente este verificarea îmbinării elementelor de caroserie și linia acesteia, pentru a te asigura că nu există imperfecțiuni sau iregularități. 

Mai mult, înainte de a intra în mașină, este important să verifici dacă anvelopele au depășit limita de uzură și să inspectezi cu atenție starea jantelor, astfel încât să te asiguri că acestea nu au fost deformate și că nu au imperfecțiuni. În continuare, acordă atenție discurilor și plăcuțelor de frână și asigură-te că nu au un grad de uzură avansat. Doar așa vei putea intra în posesia unei mașini bine întreținute și fără defecte ascunse. 

Ingrijire auto

Elementele de interior

După ce te-ai asigurat că mașina nu are probleme exterioare, este necesar să treci la verificarea elementelor interioare. Starea tapițeriei, a volanului și cea a centurilor de siguranță pot dovedi numărul real de kilometri ai unei mașini. Dacă, de exemplu, actele arată că mașina are un rulaj de doar 70.000 de kilometri, însă aceste elemente sunt vizibil uzate, poate că ar trebui să-ți pui probleme cu privire la veridicitatea informațiilor furnizate de vânzător. 

Odată ce ai urcat la volanul mașinii, va trebui să acorzi atenție martorilor de bord și să te asiguri că, după pornirea motorului, toți aceștia se vor stinge. Profită de ocazie pentru a verifica dacă există eventuale semne la nivelul airbagurilor, întrucât acestea pot semnala o declanșare a elementelor de protecție și, implicit, un accident în care mașina a fost implicată. 

Pornește sistemul de climatizare și asigură-te că acesta funcționează corespunzător atât la temperaturi scăzute, cât și înalte. Verifică toate gurile de ventilație și asigură-te că aerul este distribuit uniform, prin toate acestea. 

Condu încet prin parcare și rotește alternativ de volan în stânga și în dreapta, pentru a te asigura că acesta nu prezintă jocuri la sistemul de direcție. În cazul în care ai suspiciuni cu privire la o eventuală problemă, este necesar să supui mașina unei verificări suplimentare, la un service autorizat.

Auto second hand

Motorul 

Cu motorul pornit, este momentul să ridici capota și să verifici și acest element al mașinii. Pentru început, verifică nivelul de ulei, cel de antigel și cel al lichidului de frână. Verifică motorul pe ambele părți pentru a căuta anumite daune laterale sau frontale și încearcă să identifici anumite zgomote și vibrații ale acestuia. De asemenea, asigură-te că motorul nu are componente lipsă sau scurgeri de lichide. 

Verificarea temeinică a unei mașini second-hand este un obicei absolut necesar, indiferent de proveniența vehiculului și de gradul de încredere pe care vânzătorul ți-l inspiră. Acordă atenție fiecărui detaliu al mașinii și asigură-te că produsul pe care îl cumperi își merită banii în totalitate. Iar dacă vrei să fii complet scutit de riscuri, alege o mașină pusă la dispoziție de un dealer profesionist, pentru care vei beneficia și de garanție.  

Sursa Foto: Shutterstock  

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)