autovit.ro
B SECTIUNI

Revizie auto: când trebuie făcută, cum se realizează, costuri

Revizia auto este una dintre cele mai importante operațiuni pentru a te asigura de o mașină bună din punct de vedere funcțional. La fel ca în cazul sănătății oamenilor, mai bine previi decât să tratezi probleme. Practic, revizia auto înseamnă o verificare tehnică completă de care mașina are nevoie, pentru a depista și rezolva anumite aspecte esențiale.

În cele ce urmează îți explicăm ce presupune o revizie la mașina ta și care sunt principalele verificări pe care trebuie să le faci înainte de a cumpăra o mașină second-hand. 

Revizia auto înainte de cumpărarea unei mașini

În mod normal, un vânzător de bună-credință, care nu are nimic de ascuns, va fi dispus să supună mașina unei verificări VIN și revizii tehnice, pentru a-ți dovedi că aceasta nu are probleme. În plus, te vei asigura că vei cumpăra o mașină bună. 

Așadar, în primă fază, poți cere seria de șasiu pentru o verificare VIN. Folosește aplicația RAR sau secțiunea Raport istoric auto din anunțurile publicate pe Autovit.ro, care îți arată istoricul și daunele vehiculului. În cazul în care refuză, atât comunicarea seriei de șasiu, cât și revizia auto, atunci vânzătorul are ceva de ascuns, așa că nu trebuie să-ți mai consumi timpul și energia cu acesta.

Atunci când faci revizia tehnică auto înainte de achiziția unui autoturism second-hand, este indicat să mergi la un service specializat, ales de tine, însă dacă acest lucru nu este posibil, cu toate că în ziua de azi multe service-uri au aceste servicii disponibile, va trebui să te ocupi personal de verificarea auto. Dacă nu te pricepi deloc, la vizionarea mașinii vino împreună cu cineva mai experimentat sau chiar cu un mecanic. Uite de ce aspecte să ții cont:   

Descoperă categoria noastră de 👉 AUTOTURISME second-hand, de la cele mai populare mărci auto!

Revizie elemente de exterior 

În această etapă a reviziei va fi necesar să te concentrezi atât pe elementele de design, cât și pe cele funcționale ale mașinii. Începe cu verificarea lunetei, a parbrizului și a geamurilor, pentru a te asigura că acestea nu prezintă eventuale fisuri sau neregularități, respectiv dacă au fost schimbate. 

Este important să inspectezi atent caroseria pentru urme de rugină, cu atenție către zonele de îmbinare a elementelor și extremităților sale, precum uși, praguri, aripi. Opțional, cu ajutorul unui tester, verifică și grosimea stratului de vopsea, pentru a te asigura că pe caroseria mașinii nu a fost aplicat chit, care să mascheze eventuale tamponări sau rugină. Un alt mod de a detecta principalele accidente este verificarea îmbinării elementelor de caroserie și linia acesteia. Nu te grăbi în acest proces. 

Înainte de a intra în mașină, este important să verifici dacă anvelopele au depășit limita de uzură (verifică și părțile laterale, nu doar benzile de rulare) și să inspectezi cu atenție starea jantelor, astfel încât să te asiguri că acestea nu sunt deformate și nu prezintă lovituri care necesită recondiționare. În continuare, acordă atenție discurilor și plăcuțelor de frână. De exemplu, pune degetul pe discurile de frână și vezi dacă simți striații evidente, semn că nu au fost înlocuite de mult timp sau că plăcuțele de frână sunt la limita uzurii. 

in ce consta revizia auto

Revizie elemente de interior

După ce te-ai asigurat că mașina nu are probleme exterioare, este necesar să treci la verificarea elementelor interioare. Starea tapițeriei, a volanului și cea a centurilor de siguranță pot dovedi numărul real de kilometri ai unei mașini. Dacă, de exemplu, odometrul arată că mașina are un rulaj de doar 70.000 de kilometri, însă aceste elemente sunt foarte uzate, ar trebui să-ți pui probleme cu privire la veridicitatea informațiilor furnizate de vânzător sau de simplul fapt că mașina nu a fost deloc îngrijită. 

Odată ce ai urcat la volanul mașinii, va trebui să acorzi atenție martorilor de bord și să te asiguri că, după pornirea motorului, toți aceștia se vor stinge. Profită de ocazie pentru a verifica dacă există eventuale semne la nivelul airbagurilor, întrucât pot semnala o declanșare a elementelor de protecție și chiar un accident în care mașina a fost implicată. 

Pornește sistemul de climatizare și asigură-te că funcționează corespunzător la diferite temperaturi sau trepte. Verifică toate gurile de ventilație și asigură-te că aerul este distribuit uniform prin ele. De asemenea, verifică funcționalitatea luminilor, a sistemului de display și entertainment, dar și a altor ansambluri electrice.

Condu încet prin parcare și rotește alternativ de volan în stânga și în dreapta, pentru a te asigura că nu prezintă jocuri la sistemul de direcție. Totodată, observă funcționalitatea cutiei de viteze sau a sistemului de frânare. În cazul în care ai suspiciuni cu privire la o eventuală problemă, este necesar să supui mașina unei verificări amănunțite, la un service auto. 

Citește și: La ce să fii atent când testezi o mașină second-hand

Revizie motor 

Cu motorul pornit, este momentul să ridici capota și să verifici cu atenție acest ansamblu tehnic vital al mașinii. Pentru început, verifică nivelul de ulei (dacă nu l-ai făcut „la rece”), cel de antigel, respectiv al lichidului de frână. 

Inspectează motorul pe ambele părți pentru a căuta anumite daune laterale sau frontale și încearcă să identifici zgomote și vibrații anormale ale acestuia. În mod normal, sunetul unui motor în stare bună de funcționare trebuie să fie uniform, fără trepidații sau tonuri de diferite intensități. De asemenea, asigură-te că motorul nu are componente lipsă, fără urme de scurgeri de lichide sau dacă are piese în stare avansată de degradare. 

revizia auto periodica

Revizia auto periodică, realizată la un service specializat: în ce constă?

Revizia auto periodică, care se realizează la un service auto preferat, respectiv la reprezentanță, constă în următoarele acțiuni:

  • Schimbarea și completarea fluidelor presupun, în primul rând, schimbul de ulei de motor, dar și verificarea altor fluide, precum antigelul, lichidul de frână sau cel de servo-direcție. 
  • Schimbarea filtrelor înseamnă înlocuirea filtrelor de ulei, aer, polen (habitaclu) cu altele noi. La mașina diesel intră în calcul și filtrul de particule (DPF). 
  • Verificarea și, dacă este cazul, înlocuirea curelei de distribuție a mașinii.
  • Verificarea bateriei, fie prin tensiunea la borne sau densitatea electrolitului, mai ales dacă nu ai tehnologia „ochiul magic” prin care poți constata tu starea bateriei.
  • Verificarea sistemului de climatizare se face pentru a asigura o bună răcire/încălzire, cu măsuri de igienizare.
  • Verificarea plăcuțelor de frână este iarăși o inspecție importantă, deoarece nu trebuie uitat faptul că plăcuțele de frână sunt piese consumabile, care se schimbă atunci când mecanicul propune asta.
  • Verificarea sistemului de direcție presupune depistarea posibilelor probleme cu geometria roților, bucșe și alte articulații din angrenajul de direcție.
  • Verificarea sistemului de iluminare are importanța ei în revizia auto, de aceea se va recomanda, dacă este cazul, un tratament de polish pentru asigurarea unei mai bune vizibilități pe timp de noapte. Se mai pot face și diverse reglaje ale farurilor, astfel încât să treci testul ITP. 
  • Inspecție a caroseriei pentru depistarea urmelor de rugină sau rezolvarea elementelor unde cedează îmbinările. De asemenea, anvelopele pot fi verificate pentru a vedea dacă sunt într-o stare bună de rulare.

Citește și Schimbul de ulei: când trebuie făcut pentru a-ți menține mașina în stare bună

preturi revize auto

La ce intervale de timp sau după câți kilometri parcurși se realizează revizia periodică?

Veșnica întrebare este la cât timp se face revizia auto. Ei bine, revizia periodică a unei mașini se realizează la cel mult 1 an de zile sau maximum 15.000 km parcurși. De regulă, mai ales dacă vorbim de o mașină cu vechime și având în vedere condițiile de trafic, revizia se face undeva la 10.000 km. Cum mulți încă înțeleg greșit, chiar dacă faci 5.000 km, dar trece un an de zile, tot trebuie să programezi o revizie la mașina ta. 

Este simplu: vrei să te bucuri cât mai mult timp de funcționalitatea mașinii tale? Atunci efectuează revizia auto la timp, an de an. În cazul mașinilor noi, revizia este obligatorie, altfel îți vei pierde garanția oferită de producătorul auto. 

6 semne că mașina ta are nevoie de o revizie auto

  1. martor în bord aprins care indică presiune scăzută ulei/ schimbare ulei de motor. Este un semn că mașina a terminat uleiul de motor de la ultima revizie sau consumă mai mult ulei decât în mod obișnuit. De asemenea, poți verifica manual și cu joja, să vezi nivelul de ulei al motorului. 
  2. miros neplăcut în habitaclu înseamnă posibile probleme cu instalația de aer condiționat sau filtre îmbâcsite de praf, bacterii și diverși alergeni periculoși pentru sistemul respirator al pasagerilor. Este un semn că ai nevoie de o igienizare. 
  3. probleme de menținere a direcției pe șosea, atunci când mașina trage stânga sau dreapta. Se testează pe o porțiune dreaptă de drum. 
  4. semne că plăcuțele de frână nu mai acționează instant în trafic, respectiv ai o cursă lungă de frânare din momentul apăsării pedalei de frână. 
  5. semn de pornire mai greoaie a motorului sau accelerație lentă (o posibilă problemă poate fi la starea bujiilor), respectiv probleme cu treptele de viteză, care lucrează în mod direct cu ambreiajul mașinii.
  6. alți martori de bord aprinși, precum cel de servo-direcție, temperatură a motorului sau, cel mai de temut, „Check Engine”.

Descoperă categoria noastră de 👉 PIESE auto, care să se potrivească mașinii tale.

cand are masina nevoie de revizie auto

Preț revizie auto

Un preț revizie auto nu este chiar atât de mare dacă luăm în considerare faptul că o lipsă a acesteia ar putea duce la defecțiuni grave, cu o gaură mult mai mare în buget.

Costul unei revizii auto depinde de marca și categoria de mașină (hatchback, berlină, SUV, autoutilitară etc.), service-ul ales cu pachetele de revizie disponibile la ofertă și, mai ales, de numărul de probleme sau defecțiuni depistate de tehnicianul de service care inspectează mașina ta. 

Prin urmare, o revizie auto poate pleca, în general, de la suma de 500 lei, pentru o mașină hatchback sau berlină, și poate depăși lejer 1.000 lei, dacă ai un SUV 4×4. La o revizie completă, manopera începe de la 80 lei pe oră sau unele service-uri practică un preț fix, în funcție de categoria de mașină. Poți merge la un service multimarcă din apropierea casei sau direct la reprezentanță, unde trebuie să te pregătești de costuri mai mari. De asemenea, la o simplă căutare pe internet, poți găsi pachete de revizie dedicate modelului tău de mașină. Asta pentru a-ți face o idee și mai clară legată de costuri cu diverse consumabile sau intervenții.

Verificarea anuală a unei mașini este un obicei absolut necesar, indiferent de vechimea mașinii, categoria ei sau producătorul auto. În concluzie, fie că deții deja o mașină, fie că te gândești să achiziționezi o mașină second-hand, programează o revizie auto.

Sursa foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)